Wil je aan de slag in de bouw, bijvoorbeeld als aannemer, stukadoor, timmerman, lasser of schilder? Dan heb je natuurlijk gereedschap nodig en waarschijnlijk een bedrijfsauto. Daarnaast moet je je aan bepaalde regels houden om veilig te kunnen werken en goed verzekerd te zijn voor het geval er iets misgaat. Ben je net begonnen in de bouw of wil je graag beginnen? Hier zijn 5 tips die je op weg helpen!
Zorg voor een duidelijke arbeidsrelatie
Ten eerste moet je de arbeidsrelatie met je opdrachtgever vanaf het begin goed vastleggen. In de bouw komt schijnzelfstandigheid vaak voor, wat betekent dat je als zelfstandige wordt beschouwd, maar in werkelijkheid als werknemer werkt. Dit kan fiscale problemen opleveren. Zorg ervoor dat je altijd als echte ondernemer wordt gezien door bijvoorbeeld je eigen bedrijfsmiddelen te gebruiken, meerdere opdrachtgevers te hebben en je werkcontracten goed vast te leggen. Zo voorkom je dat de Belastingdienst je als werknemer bestempeld en kun je blijven profiteren van de voordelen van zzp-schap.
Regel je administratie goed
Een goede administratie is natuurlijk nodig voor elke zzp’er. Het gaat niet alleen om het bijhouden van je financiële gegevens voor belastingaangiften, maar ook om het beheren van je werkadministratie. Dit betekent dat je niet alleen je boekhouding op orde moet hebben, maar ook de gewerkte uren, projecten en gebruikte materialen moet vastleggen. Open een zakelijke bankrekening en verdeel je financiën, bijvoorbeeld door aparte potjes voor belastingen en pensioen te maken. Op die manier kun je je inkomsten en uitgaven beter beheren en maak je het jezelf makkelijker om belastingvoordelen zoals aftrekposten optimaal te benutten.
Bouw een sterk merk en vind klanten
Als zelfstandige in de bouw is het belangrijk om actief aan je merk en marketing te werken om klanten te werven. Begin met het bouwen van een website en zet sociale media in om je werk te laten zien. Leg je vloerverwarmingen? Laat dat dan duidelijk naar voren komen en geef wat gratis advies weg. Netwerken is ook een effectieve manier om opdrachten binnen te halen, dus overweeg om vakgerelateerde evenementen bij te wonen of je aan te melden op platforms voor zzp’ers zoals Zoofy. Hoe zichtbaarder je bent, hoe makkelijker het wordt om nieuwe klanten te vinden.
Verzeker jezelf tegen risico’s
Als zzp’er in de bouw ben je zelf verantwoordelijk voor je risico’s, wat betekent dat je je eigen verzekeringen moet regelen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Zonder deze verzekeringen loopt de kans dat de Belastingdienst je als werknemer beschouwt. Vergeet daarnaast niet om je bedrijfsmiddelen, zoals gereedschap en je bedrijfsbus, goed te verzekeren. Een CAR-verzekering (Construction All Risks) kan bijvoorbeeld schade dekken die ontstaat tijdens (ver)bouwwerkzaamheden, zodat je beschermd bent tegen onverwachte gebeurtenissen die je werk kunnen verstoren.
Stel realistische uurtarieven en offertes op
Voordat je begint met het aannemen van opdrachten, is het essentieel om een passend uurtarief te bepalen. Dit moet niet alleen afgestemd zijn op de marktomstandigheden, maar ook je eigen kosten dekken, zoals voor gereedschap, verzekeringen en andere bedrijfskosten. Daarnaast is het belangrijk om altijd een duidelijke offerte en een contract op te stellen voor elke opdracht. Zo voorkom je misverstanden en weet je opdrachtgever precies wat hij van je kan verwachten. Zorg er ook voor dat je algemene voorwaarden hebt om je werkafspraken vast te leggen en je te beschermen tegen onverwachte problemen.