Een borrel is niet altijd dé vorm van zakelijk netwerken
De één wordt razend enthousiast van een netwerkborrel met mede-ondernemers. De ander krijgt klotsende oksels bij het idee van ongemakkelijke openingszinnen alleen al.
Onze visie? Netwerkborrels werken alleen als je er het type voor bent. Als jij bij zo’n borrel elke vijf minuten op je horloge kijkt, dan is het niet dé manier voor jou.
Bezoek je een netwerkborrel? Zorg er dan voor dat je de juiste mensen tegenkomt. Laat je van tevoren informeren over het type netwerkborrel en de doelgroep. Stel: jij schrijft teksten voor mkb-bedrijven. Dan heb je weinig aan een borrel waar vooral zzp’ers op afkomen.
Dus nee, borrels zijn niet altijd een passende vorm van zakelijk netwerken. Gelukkig zijn er allerlei alternatieven. Zo kun je ook online netwerken. Of probeer de onderstaande 7 tips voor netwerken.
1. Breid je netwerk uit via tevreden klanten
Zakelijk netwerken lukt het beste als je via een bekende in contact komt met nieuwe mensen. Bij voorkeur via iemand die jou goed kent en die enthousiast is over je werk. Een tevreden klant of een relatie dus.
Het fijne is dat de gematchte persoon dan waarschijnlijk goed bij je past en dat diegene al een korte introductie van jou heeft gehad.
Hoe je zoiets aanpakt? Vraag aan een tevreden klant of diegene nog meer bedrijven kent die je hulp kunnen gebruiken. Of houd het meer vrijblijvend: geef aan dat je de samenwerking prettig vindt en dat je openstaat voor een kennismaking met andere ondernemers zoals deze klant.
2. Netwerk via Instagram-hashtags
Dat je kunt netwerken via LinkedIn weten we allemaal. Wist je dat ook Instagram zich hier goed voor leent? Je kunt gericht like-minded mede-ondernemers vinden door te zoeken op hashtags.
Ben jij bijvoorbeeld een introverte ondernemer en zoek je zzp’ers die ook introvert zijn? Zoek dan op de hashtag #introverteondernemer. Ben je zelf een websitebouwer en zoek je contact met anderen die iets soortgelijks doen? Dan brengt #websitebouwen of #websitemaken je vast een stap verder. Stuur mensen van wie het profiel je aanspreekt een privébericht en ga het gesprek aan.
3. Plan individuele koffieafspraken
Nodig mensen uit van wie jij denkt dat jullie elkaar verder kunnen helpen. Zitten er interessante mensen tussen je LinkedIn-connecties? Vraag of ze openstaan voor een koffieafspraak. Een mooie manier om informeel te netwerken!
Wil je hier meer succes mee hebben? Wees in je LinkedIn-uitnodiging concreet wat jouw insteek is voor het gesprek en waarom je juist diegene benadert. Benadruk ook wat de ander eraan heeft om hier tijd voor vrij te maken.
4. Bezoek workshops en seminars
Met een bezoekje aan een workshop of seminar sla je twee vliegen in één klap:
- Je leert over een onderwerp waar je je verder in wilt verdiepen, en gaat daarover met anderen in gesprek.
- Je maakt kennis met mensen die in hetzelfde onderwerp geïnteresseerd zijn en met wie je dus zakelijk kunt netwerken.
Workshops en seminars bieden vaak mogelijkheden om zakelijk te netwerken, bijvoorbeeld tijdens de lunch of aan het eind van de dag. Bovendien heb je door de inhoud van de workshop of het seminar direct goede gespreksstof.
5. Organiseer zelf een event
Zet zelf een evenement op voor mensen zoals jij. Daarbij kun je “zoals jij” breed opvatten. Denk aan een event voor ondernemers uit de regio of voor ondernemers die “iets met” onderwerp X doen. Oftewel: bedenk je eigen netwerkborrel of event.
Onze freelancer Jesmin organiseerde bijvoorbeeld een masterclass over werken vanuit een camper. Zij trekt zelf rond met de camper en werkt als digital nomad. De masterclass was voor haar een mooie manier om in contact te komen met andere rondreizende ondernemers.
6. Probeer Seats2meet of een co-working space
Het overkomt je vast weleens dat je tijd tussen twee afspraken te overbruggen hebt. Het liefst gebruik je die tijd om te werken, maar in het stationsrestaurant ben je niet op je productiefst. Daarvoor is Seats2meet bedacht. Dit zijn kantoren, vaak op het station, waar je tussendoor een stoel kunt reserveren.
Die werkplekken zijn een uitgelezen kans om mede-ondernemers te ontmoeten zonder dat je er speciaal voor naar een borrel gaat. Er zijn Seats2meet-locaties op allerlei plekken in Nederland.
Reis je niet vaak met het openbaar vervoer? Dan is een eigen co-working space een goed alternatief om ondernemers te ontmoeten tijdens het werk. Je kunt daar een werkplek in een gedeeld kantoor horen. Daarnaast bestaan er flexkantoren waar je kunt werken wanneer je maar wilt. Handig als je liever niet meteen ergens aan vastzit!
7. Word lid van Facebook-groepen
Facebook barst van de interessante groepen voor ondernemers. Die bieden niet alleen een goede plek om connecties aan te gaan, maar ook om elkaar inhoudelijk verder te helpen. Bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt in je bedrijf of een belastingvraag hebt. Let op: in de meeste Facebook-groepen is het niet de bedoeling dat je schaamteloos je aanbod promoot.
Een paar Facebook-groepen waar je zakelijk kunt netwerken zijn:
- Let’s Talk About Tax (voor vragen over belastingen en administratie)
- Ondernemers & ZZP-ers platform Nederland (voor ondernemers & zzp’ers in Nederland)
- Young Creators (voor jonge creatieve ondernemers)
- Je eigen webshop (voor ondernemers met een eigen webshop)
- Dutch Digital Nomads (voor ondernemende digital nomads (in spe)
Zakelijk netwerken en je AOV regelen
Een laatste tip voor netwerken: regel een inkomen bij arbeidsongeschiktheid via SharePeople. Een netwerk van meer dan 10.000 ondernemers die arbeidsongeschiktheid onderling regelen. Maar ook kennis delen over gezond ondernemen. Meld je aan en wordt automatisch lid van de Facebook-groep en LinkedIn-groep en kom direct in contact met andere ondernemers. Twee vliegen in één klap dus.