Wanneer je een slachtoffer bent en letselschade over hebt gehouden kan je op zoek gaan naar de bedragen die bij het geldende letsel horen. Soms kom je echt ongekende bedragen tegen. Bedragen van smartengeld die wel tot in de tienduizenden euro’s kunnen lopen. Of soms wel eens letselschade vergoedingen van enkele tonnen. Toch geeft dat een vertekend beeld van hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat. Meer over deze bedragen lees je in deze blog.
De letselschade bedragen
Ieder ongeval is er een op zich en zal nooit hetzelfde zijn als een ander. Het is dan ook niet van tevoren te zeggen welke bedragen daarmee gemoeid zijn. Om een inschatting te maken zijn er allemaal verschillende categorieën in het leven geroepen die als richtingaanwijzer worden gebruikt. Hieronder zijn alle letselschade bedragen op een rijtje gezet:
- Bedragen voor juridische kosten
- Bedragen voor inkomstenderving
- Bedragen voor extra gemaakte kosten
- Bedragen voor smartengeld
Bedragen voor juridische kosten
Deze kosten worden direct verhaald op de verzekering van de aansprakelijke persoon. Deze moet deze kosten apart van de schadeclaims vergoeden, rechtstreeks aan de jurist die je bijstand geeft. Hiervoor ben je zelf kosteloos gesteld.
Bedragen voor inkomstenderving
Als je inkomensderving hebt, wil dat zeggen dat je door het ongeval arbeidsongeschikt verklaard bent. Als je inkomen doorbetaald wordt door de werkgever heb je ook geen recht op een betaling voor inkomstenderving. Of je hier aanspraak op kan maken is dus afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Mocht de werkgever gedeeltelijk vergoeden dan zal de rest van het geld geclaimd kunnen worden bij de aansprakelijke partij.
Wanneer je voor een uitzendbureau werkt, of wanneer je in ploegendiensten werkt waarbij toeslagen gemoeid zijn heb je vanaf de eerste dag wel te maken met inkomensverlies. Dit verlies kan doorberekend worden aan de aansprakelijke partij.
Bedragen voor gemaakte extra kosten
Bij ieder letsel is het zo dat er kosten gemaakt moeten worden. Iedere keer dat je een bezoek moet brengen aan een arts, fysio, psycholoog of andere dienst ten gevolge van het incident maak je kosten. Je moet erheen reizen, je moet er wellicht wel parkeren, je moet er vrije dagen voor opnemen. Mocht je middelen nodig hebben die niet door de verzekering worden vergoed, dan zijn dit allemaal kosten die je mee kan nemen in de claim naar de aansprakelijke partij toe.
Bedragen voor smartengeld
Smartengeld staat voor een compensatie voor de gederfde levensvreugde. Deze vergoeding krijg je boven op het bedrag voor de letselschade die voor de kosten, extra kosten en inkomensschade gedaan is. Het is de schade die voor niet materiële zaken vergoed wordt. De bedragen hiervoor zijn niet heel erg hoog, maar alles wat je terug kan krijgen en helpt het leed te verzachten is natuurlijk meegenomen. De hoogte hiervan wordt vastgesteld via een smartengids die hier speciaal voor gemaakt is. Hierin staan de bedragen die eerder door Nederlandse rechters aan slachtoffers uitgekeerd zijn. Meer informatie vind je hier. Laat je te allen tijde goed informeren door een jurist.