De Arbowet richt zich op de gezondheid en veiligheid van werknemers. De Arbodienst ondersteunt werkgevers bij het arbeidsomstandighedenbeleid en verzuimbeleid. Hiervoor heeft de arbodienst deskundigen in dienst zoals bedrijfsartsen, veiligheidsdeskundigen en organisatiedeskundigen. In dit artikel lees je wat je als zzp’er moet weten over de Arbowet en de Arbodienst.
Wat zijn de taken van Arbodienst?
De Arbodienst ken je misschien vooral van verzuimbegeleiding. Als een werknemer ziek is het verplicht dat hij of zij bijgestaan wordt door een bedrijfsarts. Bij langdurig ziekteverzuim maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse en wordt er een advies opgesteld voor re integratie. Op basis daarvan kan een plan van aanpak worden opgesteld. Ook met maar een werknemer in dienst ben je verplicht om een basiscontract af te sluiten.
Wanneer moet je als zzp’er aansluiten bij een Arbodienst?
In sommige situaties moet je je als zzp’er aansluiten bij een Arbodienst. In een situatie waarbij de Inspectie SZW je als werkgever ziet, dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je je een andere zzp’er inhuurt om je te helpen bij een klus. In dat geval ben je als zzp’er de inlener. Jij bepaalt de werktijden en geeft de instructies. Omdat er sprake is van een gezagsverhouding word je door de Arbowet gezien als werkgever en de ingehuurde zzp’er als werknemer. In dit geval ben je verplicht om je aan te sluiten bij een arbodienst of bedrijfsarts. Bekijk hier de verschillende arbodiensten waarbij je je kunt aansluiten.
Verplichtingen bij ziekteverzuim
Als je door de Inspectie SZW wordt gezien als werkgever moet je je houden aan de Wet Verbetering Poortwachter houden. In het geval van ziekte van een werknemer moet deze zo snel mogelijk aan een re-integratietraject deelnemen. De werkgever moet de zieke werknemer in de eerste week aanmelden bij de arbodienst.
De arboregels voor zelfstandigen
Doe je als zzp’er gevaarlijk werk? Dan heb je ook te maken met de arboregelgeving voor zzp’ers. Met gevaarlijk werk wordt bedoeld dat je eigen veiligheid of de veiligheid van anderen in gevaar is. Omdat de arboregelgeving ook voor zzp’ers geldt, betekent dat als je bijvoorbeeld op daken of steigers werkt, je passende veiligheidsmaatregelen moet nemen. Voor zelfstandigen gelden dezelfde regels als voor werknemers. Hiermee wordt voorkomen dat zzp’ers en werknemers met elkaar concurreren op arbeidsomstandigheden. Ook gevaarlijke situaties worden hiermee voorkomen.
Wanneer val je als zzp’er niet onder de arboregels?
Als zzp’er val je niet onder de Arbowet als je in je eentje werkt in een niet-levensbedreigende situatie. In dat geval kun je de arboregels negeren. Maar ook als je in je eentje werkt in een omgeving met trillingen, lawaai en fijnstof of verkeer is het belangrijk om aan bepaalde veiligheidseisen te doen. Krijg je een aandoening waardoor je je werk niet meer kunt uitvoeren dan is er geen vangnet als je geen ongevallenverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt.
Risico inventarisatie en evaluatie
Als werkgever ben je verplicht om een risico-inventarisatie en evaluatie te maken. In dit document staat welke risico’s het werk met zich meebrengt voor werknemers. Er moet een plan van aanpak worden opgesteld waarin aangegeven staat hoe risico’s voor veiligheid en gezondheid worden aangepakt. Sommige regels gelden niet voor zzp’ers. Als zzp’er hoef je bijvoorbeeld geen risico-inventarisatie en evaluatie te maken.
Arbeidsinspectie
Als er een inspectie wordt gedaan op de werkvloer naar de arbeidsomstandigheden dan hoef je je geen zorgen te maken als je je als zzp’er goed hebt voorbereid. De arbeidsinspectie kijkt naar de veiligheid van het gereedschap, de veiligheidsmaatregelen die je hebt getroffen. Voldoe je niet aan de eisen dan kan de Arbeidsinspectie een boete of een andere sanctie opleggen.
Wat gebeurt er als je je niet aan de arboregels houdt?
Als je je als zzp’er niet aan de arboregels houdt, kan de Arbeidsinspectie je een sanctie opleggen. De ernst van deze sanctie hangt af van de situatie. In sommige gevallen krijg je een waarschuwing, maar de arbeidsinspectie kan ook een boete opleggen.