Op de balans?
Wanneer je start als zzp-er kan je ervoor kiezen om je bestaande privé auto in te brengen in jouw onderneming. Je zet de auto dan op de balans en kunt profiteren van alle fiscale voordelen welke een auto van de zaak met zich meebrengt. Zo kan je bijvoorbeeld de kosten voor onderhoud en brandstof aftrekken binnen jouw onderneming, zelfs over de privé gereden kilometers. Echter betaal je wel een bijtelling over de cataloguswaarde van je auto, deze kan oplopen tot 25%.
Privé auto!
Werk je veel vanuit huis of werk je parttime als zzp-er of freelancer dan is het vaak voordeliger om een auto privé te blijven rijden en de kilometers te declareren richting de zaak. Er zijn diverse modules op internet te vinden welke berekenen wat voor jou de beste optie is.
BTW aftrekbaar!
Echter wat de meeste zzp-ers niet weten is dat wanneer je een privé auto zakelijk gebruikt je, naast het declareren van € 0,19 per km, ook een deel van de BTW over onderhoud en brandstof mag aftrekken. Je moet dan wel een kilometerregistratie bij hebben gehouden waaruit de verhouding tussen zakelijke en privé kilometers blijkt.
Heb je geen kilometerregistratie of vind je dat teveel werk dan mag je 75% van de btw over je brandstof en onderhoudsbonnen aftrekken, ongeacht het aantal kilometers wat je maakt op de zaak. Navraag bij de belastingdienst leert dat je zelfs 75% van de btw mag aftrekken ook al rij je maar 500 kilometer van de 10.000 kilometer per jaar zakelijk. (Let op deze regeling is per 6 oktober 2011 komen te vervallen, je moet vanaf die datum procentueel verrekenen a.d.h.v. een rittenregistratie).
Kennisbank
Op onze site heb ik in de kennisbank uitgebreid aandacht besteed aan bovenstaande informatie, je vindt er rekenvoorbeelden en actieve links naar informatie van de belastingdienst en een berekeningsprogramma over dit onderwerp.
Goed om even bij stil te staan nu het nieuwe jaar weer is begonnen en je de kans nog hebt om je zakelijke auto eventueel weer privé te gaan rijden. De kilometerstand is nu nog bij te houden vanaf 1 januari.
Rij veilig en vooral zo fiscaal vriendelijk mogelijk, de brandstof is immers duur genoeg. Klik op deze link om door te gaan naar het artikel in onze kennisbank.