Heb jij een eigen onderneming en ben je op zoek naar een zakelijke auto? Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Je kunt een auto kopen, huren of leasen. Toch moet je jezelf eerst een andere vraag stellen: is het wel verstandig om de auto op de zaak te zetten, of ga je privé rijden? Welke autoverzekering kies je? Er zijn namelijk een aantal voordelen en nadelen wanneer je de bedrijfsauto op de zaak zet of niet. Dit werkt fiscaal nu eenmaal anders. Dus, wat zijn de mogelijkheden?
De aftrekbare kosten voor privé en zakelijk
Er zijn een aantal dingen die je moet weten om een weloverwogen beslissing te maken. Je mag namelijk € 0,21 per kilometer die zakelijk wordt gereden aftrekken voor een auto privé. Bij een zakelijke auto zijn echt alle kosten aftrekbaar. Denk hierbij aan benzine, onderhoud, parkeren en de wasstraat. Vanzelfsprekend zijn boetes niet aftrekbaar. Vergelijk je autoverzekering bij Allianz Direct, want deze kosten mag je ook aftrekken. Daarnaast mag je met een privéauto alle zakelijke kosten aftrekken op het moment dat je de btw-aangifte gaat doen, met uitzondering van de kilometers die je privé hebt gereden. Wist je dat woon-werkverkeer ook wordt beschouwd als privé? Je krijgt ook geen bijtelling wanneer je een auto privé rijdt, terwijl je met een auto van de zaak wel bijtelling krijgt als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Tot slot moet je bij een privéauto alle zakelijke ritten bijhouden in een rittenadministratie. Dit hoeft bij een auto op de zaak weer niet, tenzij je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Houd deze factoren dus in gedachten bij het maken van een keuze!
Auto kopen
Ga je de auto op de zaak zetten of privé aanschaffen? Weet dan dat je alle kosten van de belasting mag aftrekken wanneer je deze op de zaak zet (inclusief APK, motorrijtuigenbelasting, en andere kosten). Kijk ook even naar welke soort auto je gaat kopen in verband met de bijtelling. Deze is vaak lager voor elektrische auto’s, denk hierbij ergens tussen 16 en 22 procent. Houd in gedachten dat dit percentage vermenigvuldigd wordt met de waarde van je auto en bij je inkomen wordt opgeteld. Hierover betaal je dus inkomstenbelasting! Vuistregel: heb je minder kosten aan de auto dan bijtelling? Kies dan voor privé rijden. Op deze manier kun je gewoon 21 cent per zakelijk gereden kilometer wegboeken als zakelijke kosten.
Auto leasen
Naast kopen heb je als zzp'er nog een andere optie, namelijk leasen. Het grootste voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over onderhoudskosten. Je betaalt iedere maand namelijk een vast bedrag. Maar wanneer is leasen nu goedkoper dan kopen? Je kunt dit in principe zelf uitrekenen. Wat is de jaarlijkse afschrijving als je een auto koopt? Hoeveel onderhoudskosten verwacht je te gaan maken? Ben je wel bewust van het feit dat je bijtelling betaalt wanneer je privé kilometers gaat maken. Wanneer je de keuze hebt gemaakt om te gaan leasen, kun je kiezen uit operational en financial lease. Bij operational leasen ben jij in principe de huurder. De leasemaatschappij blijft dus zelf eigenaar van de auto. De waarde mag je dus niet op je balans zetten. Bij financial lease is dit het tegenovergestelde. Je bent op papier namelijk wel eigenaar van de auto. Het is een soort lening die je in termijnen afbetaalt. Om die reden mag je de auto dus wel op de balans zetten, waardoor je vrijwel altijd recht hebt op rente-aftrek en afschrijvingen.
Auto huren
Ben je van plan om een auto te huren? Dat kan in sommige situaties natuurlijk erg handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een opdracht die je moet doen in het buitenland, of misschien in het geval je gaat verhuizen. Deze huurkosten mag je ook van de belasting aftrekken. Je kunt bijvoorbeeld een auto huren bij Sixt, die zitten door heel Europa. Maar er zijn ook andere platformen waar je een auto kunt "delen." Dit zijn in principe auto’s van particulieren die hun eigen wagen beschikbaar stellen aan anderen. Je kunt nu de voordelen en nadelen van het kopen, leasen en huren van een auto als zzp’er. Welke keuze heeft jouw voorkeur?