Als zzp'er kun je kiezen voor 2 rechtsvormen. Een eenmanszaak of een BV. Veel zzp'ers kiezen ervoor om een eenmanszaak op te richten. Maar een BV oprichten kan in sommige gevallen een stuk voordeliger zijn. Het is belangrijk dat de keuze tussen een eenmanszaak of een BV weloverwogen wordt genomen. De belangrijkste voordelen voor het oprichten van een BV als zzp'er zetten we hier voor jou op een rijtje.
Een BV is handiger voor overname
Wanneer je net gaat starten als zzp'er ben je hier natuurlijk helemaal nog niet mee bezig. Maar ooit ga je toch echt stoppen met je werk. Misschien is het over 5 jaar, misschien pas over 40 jaar. Maar aan alles komt een eind. Hoe prettig is het dan wanneer je aan het einde van je looptijd met een mooi bedrag weg kan lopen? Door je bedrijf te verkopen hou je nog een extra zakcentje over voor je oude dag.
Voor kopers is het interessant om een bestaand bedrijf over te kopen
Voor kopers kan het heel interessant zijn om een bestaand bedrijf over te nemen. Vaak neem je bij het bedrijf ook het bestaande klantenbestand of een inventaris over, en kun je verder borduren op een mooie basis. Dit is voor kopers natuurlijk veel interessanter dan het opzetten van een compleet nieuw bedrijf. Het scheelt veel tijd en energie, wat het aantrekkelijk maakt voor een eventuele opvolger. Voordat je besluit om je bedrijf te verkopen is het altijd goed om een waardebepaling te laten uitvoeren. Zo kan een extern persoon de waarde van jouw bedrijf inschatten en een advies uitbrengen over de beste verkoopprijs.
Aansprakelijkheid
Een van de belangrijkste redenen om voor een BV te kiezen is de aansprakelijkheid. Waar je bij een eenmanszaak als persoon verantwoordelijk bent voor eventuele schulden, is dat bij een BV niet zo. Je kunt er dan voor kiezen om de BV failliet te laten gaan. Hier merk je privé dan verder niet zoveel van op financieel gebied. Bij een eenmanszaak word je persoonlijk wél aansprakelijk gehouden voor schulden. Het kan zelfs zo ver gaan dat je je huis moet verkopen en in de schuldsanering belandt. Wanneer je getrouwd bent en geen huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld, kan zelfs je partner belast worden met de schuld. Iets om heel goed over na te denken voor je een eenmanszaak opricht. Ga je grote kosten moeten maken met je bedrijf? Dan is een BV misschien wel the way to go voor jou. Bij een BV ben je alleen in beperkte maten aansprakelijk. Bijvoorbeeld bij opzet of bestuurdersaansprakelijkheid.
Mogelijkheid tot het oppotten van vermogen
Het is een voordeel dat vaak over het hoofd wordt gezien; het oppotten van vermogen. Bij een BV kun je vermogen oppotten en in de BV ‘stallen’ tot je er een juiste bestemming voor hebt gevonden. Dit kan van alles zijn zoals; het uitkeren van winst, het doen van een investering, of je kunt zelfs een lening aan jezelf uitkeren hiermee. Het is heel interessant om hierover na te denken omdat je op deze manier belastingheffing kan uitstellen tot een gunstiger moment.
Natuurlijk zijn er ook voordelen aan het opstarten van een eenmanszaak als zzp'er. Zo zitten aan het oprichten van een BV hogere kosten verbonden als aan het oprichten van een eenmanszaak. Toch wordt er vaak te snel gekozen voor een eenmanszaak. Het advies is dan ook, denk er van te voren goed over na en zet de voor en nadelen van zowel het oprichten van een eenmanszaak of een BV duidelijk op papier. Alleen zo kun je de beste beslissing maken die past bij jouw bedrijf.