Je houdt er misschien geen rekening mee, maar medewerkers kunnen langdurig ziek worden. Als werkgever ben je in dat geval wettelijk verplicht om het loon van de persoon in kwestie twee jaar door te betalen. Omdat dit je behoorlijk wat geld kan kosten, is het niet prettig wanneer je dit uit eigen zak moet betalen. Met een verzuimverzekering voorkom je dit. Het nadeel van zo’n verzekering is dat je elke maand premie betaalt. Toch weegt dit ene nadeel niet op tegen de vele voordelen. Om je dit in te laten zien, lees je hier wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je bedrijf geen ziekteverzuimverzekering heeft.
Financiële gevolgen
Wanneer je als ondernemer geen ziekteverzuimverzekering voor je bedrijf afsluit, kan dit financiële gevolgen hebben. Zoals je hierboven al kon lezen, ben je namelijk wettelijk verplicht om het loon van een (langdurig) zieke medewerker de eerste twee jaar door te betalen. Zonder verzuimverzekering krijg je geen financiële vergoeding van een verzekeraar, maar moet je alles uit eigen zak betalen. Deze kosten zijn over het algemeen niet mals. Heb je een klein bedrijf met slechts een paar medewerkers? Dan kun je in de financiële problemen komen. Met een ziekteverzuimverzekering hoef je hier niet bang voor te zijn. Deze verzekering vangt namelijk financiële risico’s op die gepaard kunnen gaan met (langdurige) ziekte.
Hoog ziekteverzuim
Wie denkt dat een ziekteverzuimverzekering alleen bedoeld is om financiële gevolgen te voorkomen, heeft het mis. Deze verzekering draagt namelijk ook bij aan het verlagen van het ziekteverzuim. Bij bedrijven die geen ziekteverzuimverzekering hebben, is het ziekteverzuim vaak een stuk hoger. Dit komt vooral doordat medewerkers niet ondersteund en/of begeleid worden bij langdurige ziekte. Hierdoor duurt het vaak vel langer voordat zij weer terugkeren op de arbeidsmarkt.
Wanneer medewerkers langere tijd afwezig zijn, heeft dit invloed op de productiviteit. Er zijn immers minder mensen aan het werk, waardoor er logischerwijs ook minder geproduceerd wordt. Wanneer je hierdoor niet meer aan de vraag van klanten kunt voldoen, gaan zij misschien lopen. Je kunt dit opvangen door extra krachten in te huren, maar hierdoor stijgen de kosten. Onderaan de streep houd je op deze manier minder geld over. Bij bedrijven met een ziekteverzuimverzekering zijn werknemers vaak relatief snel weer aan het werk, waardoor de gevolgen meestal te overzien zijn.
Verstoorde werknemersrelaties
Heb je geen ziekteverzuimverzekering? Dan kan dit ook leiden tot verstoorde werknemersrelaties. Als jouw personeel er lucht van krijgt dat er geen verzuimverzekering is, kan dit bij hen het gevoel oproepen dat ze niet voldoende gesteund worden door het bedrijf bij (langdurige) ziekte. Dit zorgt niet alleen voor ontevreden medewerkers, maar heeft ook invloed op de motivatie en loyaliteit. Met een ziekteverzuimverzekering zet jouw personeel vaak net dat stapje extra, waardoor jouw bedrijf hier de vruchten van plukt.
Ziekteverzuimverzekering afsluiten
Voordat je een ziekteverzuimverzekering afsluit, stel jij jezelf ongetwijfeld de vraag ‘wat kost een verzuimverzekering?’. Hier kunnen wij je geen exact antwoord op geven, want de prijs hangt af van een aantal factoren. Gelukkig kun je op de site van veel verzekeraars makkelijk en snel een berekening maken, zodat je snel weet hoeveel deze verzekering je kost. Staat de prijs je aan? Dan kun je vaak direct een verzuimverzekering aanvragen. Hierdoor ben je binnen de kortste keren goed verzekerd voor personeel dat (langdurig) ziek wordt.