De belangenorganisaties en enkele politieke partijen hebben een nieuw paradepaardje, ze willen dat het voor zzp’ers mogelijk moet worden om in te stappen in een premiepensioeninstelling oftewel PPI. Een ontwikkeling waar ik me zorgen over maak want is zo’n PPI wel een revolutie voor zzp’ers?
De PPI
De PPI is in het leven geroepen als vervanger van ondoorzichtige pensioen producten die de laatste jaren negatief in het nieuws waren. De PPI is een uitgeklede manier van pensioen opbouwen op basis van beleggingen. Kenmerk van de PPI is dat je standaard geen aanvullende dekkingen hebt, zoals het nabestaanden pensioen of het blijven inleggen van premie bij arbeidsongeschiktheid.
Belangen versus politiek
De PPI is niet opengesteld voor zzp’ers terwijl die groep wel een fors groeiende markt is voor verzekeringsmaatschappijen die het aantal klanten zien teruglopen en hierdoor behoorlijke inkomsten missen. Een aantal belangenorganisaties pleit ervoor dat de PPI ook beschikbaar moet komen voor zzp’ers. In de aanloop naar de verkiezingen ziet de politiek hier een kans om de zwevende zzp-kiezers aan zich te binden.
Revolutie of risico
Is een PPI dan wel de revolutie in het zzp pensioen waar wij zzp’ers op zitten te wachten? Naast het feit dat de solvabiliteitseisen aan een PPI een lachertje zijn (lees risico voor de deelnemers) ten opzichte van een pensioenverzekeraar, is een van de grootste nadelen van een PPI het feit dat een PPI geen pensioen op basis van garantie rendement kan aanbieden. Terwijl juist bij zzp'ers deze garantie zo noodzakelijk is en een belangrijk onderdeel vormt binnen een goed pensioenadvies.
Want een PPI kan pas overleven als er voldoende personen meedoen binnen een PPI. Ook moeten de inleggers voor lange tijd meedoen om een PPI rendabel te maken. Uit onderzoek blijkt dat zzp’ers vaak voor korte duur ondernemer zijn. Dergelijke"slapers" (deelnemers die geen pensioenpremie meer betalen) kosten PPI instellingen veel geld aan administratiekosten. Het is maar de vraag of deze kosten in de huidige tarieven zijn verwerkt, zo niet dan kunnen deze hoogoplopende kosten uiteindelijk voor een faillissement van de PPI zorgen. Er worden nu al voorspellingen door experts gedaan dat minimaal 50% van de opgerichte PPI’s de 10 jaar niet zullen halen.
Alternatief
Op dit moment zijn er voldoende mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Denk aan het transparante banksparen en ook de lijfrenteproducten van verschillende maatschappijen kunnen prima concurreren met een PPI. Verder bestaat er in veel gevallen de mogelijkheid om 10 jaar lang premie te blijven inleggen in het pensioen van de voormalige werkgever.
Conclusie
De PPI is een product met een onzeker rendement op basis van beleggingen. De bijkomende kosten kunnen fors oplopen waardoor het rendement onder druk komt te staan. Jammer dat een belangenorganisatie als bijvoorbeeld PZO daar niets over schrijft. Hiermee geven zij niet de indruk objectief in de discussie te staan en geven zij eenzijdige informatie aan hun leden en zzp'ers in het algemeen. Spelen daar wellicht andere belangen?