Wanneer je eigen ondernemer bent, kan jouw extra verbruik net die druppel zijn die de emmer doet overlopen, waardoor je ervoor kiest om toch zonnepanelen aan te schaffen. Als eigenaar van zonnepanelen kun jij wanneer de zon schijnt je eigen duurzame stroom opwekken. Dit is allereerst goed voor het milieu en zal na enkele jaren voor jou ook financiële voordelen op gaan leveren. De vraag is echter: is dat het waard? Wanneer mag jij als eigen ondernemer nou eigenlijk je zonnepanelen zakelijk aanschaffen en welke voordelen levert dat op? In dit artikel vertellen we je alles over het gebruik van zonnepanelen als zzp’er.
Wanneer mag je zakelijk aanschaffen?
Zonnepanelen zijn niet goedkoop, de aanschaf, de installatie, de accu voor zonnepanelen, bijvoorbeeld de accu voor zonnepanelen van Solar Concept. Als jij als zzp’er je zonnepanelen zakelijk wilt aanschaffen is de enige eis dat 10% van je verbruik gerelateerd is aan jouw onderneming. Als je je zonnepanelen dus laat installeren op een bedrijfspand is dat sowieso het geval. Thuis vergt dat een rekensommetje.
KIA
Als je zakelijk zonnepanelen aanschaft, bijvoorbeeld bij Solar Concept, levert dat een hoop financiële voordelen op. Allereerst kun je natuurlijk de BTW terugvragen, maar daarnaast kun je vaak ook profiteren van wat we noemen de KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Wanneer de zonnepanelen jou meer dan 2401 euro gekost hebben, dan mag jij 20% aftrekken van je fiscale winst.
EIA
Naast de KIA kun jij als eigen ondernemer wellicht ook profiteren van wat we de EIA noemen. Dit is kort voor de energie-investeringsaftrek. De overheid wil graag ondernemers steunen die actief hun best doen om hun steentje bij te dragen aan het milieu en daarom investeren in energiebesparende middelen. Ben je hier meer dan 2500 euro aan kwijt (wat in het geval van zonnepanelen eigenlijk altijd wel zo is) dan mag je nog eens 45% aftrekken van je winst.
MIA
Het houdt niet op met de afkortingen. Ook de MIA, ofwel de Milieu-investeringsaftrek, kan voor jou een uitkomst zijn. Heb jij meer dan 2500 euro uitgegeven aan zuinige maatregelen? Dan mag jij 36% van dat bedrag dat je hebt geïnvesteerd aftrekken van je winst.
Let op
Hierboven hebben we allerlei regelingen beschreven, maar deze mogen niet in alle gevallen met elkaar gecombineerd worden. Het is verstandig om in zee te gaan met een fiscaal adviseur die met jou kan kijken naar de meest rendabele opties als het gaat om het aanschaffen van zonnepanelen en de daarbij behorende aftrekken waar je eventueel van zou kunnen profiteren. Zo weet je zeker dat alles voor jou zo voordelig mogelijk zal uitvallen en dat je niet per ongeluk dingen doet die niet mogen en daarmee onverhoopt hoge boetes riskeert.