Detacheren biedt voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer. In sommige sectoren is detacheren extra populair. Dit zien we bijvoorbeeld duidelijk terug in de zorgsector. Ook zzp'ers zijn hier flink vertegenwoordigd. Hoewel de twee niets met elkaar te maken hebben, is het wel de keuze waar veel mensen voor staan. Maar hoe weet je wat voor jou de beste optie is? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van deze verschillende mogelijkheden.
Detacheren: voor- en nadelen
In de zorgsector is detachering enorm populair. Bijvoorbeeld wanneer je als jeugdconsulent of beleidsadviseur aan de slag wilt gaan. Maar wat doet een jeugdconsulent eigenlijk? Een jeugdconsulent wordt ingeschakeld zodra er in gezinnen met jongeren problemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan scheiding waar de kinderen moeite mee hebben, maar ook aan mishandeling of misbruik. Als de gezinnen niet in staat zijn om de aanwezige problemen zelf op te lossen, kunnen zij deze hulpvragen aan jou stellen. Een zeer belangrijk beroep waarbij je dus echt verschil kan maken in het leven van de jongeren en hun ouders.
Een ander veelvoorkomend beroep in het sociaal domein waarbij detachering vaak wordt ingezet is de rol als beleidsadviseur. Maar wat doet een beleidsadviseur dan? Als beleidsadviseur ben je het aanspreekpunt binnen verschillende organisaties in het sociaal domein en help je bij het ontwikkelen van een geheel nieuw beleid en ben je dus verantwoordelijk voor het wel en wee binnen deze sociale organisatie.
Natuurlijk zijn er nog veel meer beroepen in de zorgsector en daarbuiten waar detachering wordt toegepast. Dit heeft zowel voor- als nadelen voor de werkgever én werknemer.
Het belangrijkste voordeel voor de werknemer is dat je een vast contract hebt, maar wel flexibel genoeg blijft om ook andere opdrachten aan te nemen. Daarnaast is er - indien gewenst - ook uitzicht op een vaste baan op de lange termijn. Een goede manier om snel meer ervaring op te doen, je kennis te verbreden en toch nog over veel zekerheid te beschikken. Een mogelijk nadeel is dat je in heel veel verschillende bedrijfsculturen komt. Dit vraagt om flexibiliteit. Hetgeen niet iedereen toe in staat is. Of detacheren iets voor jou is, hangt dus volledig af van je eigen persoonlijkheid en hetgeen je wel of niet wenst binnen je verdere loopbaan.
Werken als zzp'er
Dan is er ook nog de optie om als zzp'er aan de slag te gaan. Toch moeten we hier een aantal kanttekeningen bij zetten. Zo gaat de overheid vanaf 2025 nog scherper toezien op bijvoorbeeld de zorgsector om zogenaamde schijnzelfstandigheid te voorkomen. Als je niet aan de belastingregels voldoet, kan dit flink wat extra kosten en problemen opleveren. Dit is dus een risico dat je neemt. Bovendien is het belangrijk dat je je goed inleest in de regels, zodat je zeker weet wat wel en niet kan. Groot voordeel van het werk als zzp'er is dat je je eigen baas bent. Je bent dus volledig in controle over de opdrachten die je aanneemt en het aantal uren dat je werkt. Houd er wel rekening mee dat je niet automatisch pensioen opbouwt en er ook geen zekerheid is voor de toekomst. Ook bij ziekte is er niets direct geregeld. Dit is dus potentieel een risico waar je over na moet denken.