Het aantal zelfstandig ondernemers groeit gestaag. Steeds meer mensen kiezen ervoor om voor zichzelf te gaan beginnen. Zelfstandig ondernemen biedt meer vrijheid en dankzij de moderne technologieën kun je steeds makkelijker vanuit huis werken. Maar die vrijheid komt wel met een prijs. Er is geen IT-afdeling die de digitale veiligheid van je bedrijf monitort. Daardoor ben je kwetsbaarder voor hackers en cyberaanvallen. In dit artikel lees je hoe je je daar als zelfstandig ondernemer tegen wapent.
Ook zelfstandige ondernemers zijn verplicht om zich te houden aan de Algemene Verordening voor Gegevensbescherming (AVG). Dat betekent dat je alle nodige maatregelen moet treffen om de gegevens van je klanten te beschermen. Laat je dit na, dan riskeer je een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarbij kun je een behoorlijke reputatieschade oplopen. Als klanten erachter komen dat je niet zorgvuldig met hun gegevens omgaat, stappen ze over naar een concurrent die dat wel doet. Dat zou wel eens het einde van je zelfstandig ondernemerschap kunnen inluiden.
Maatregelen
Identiteitsfraude, gijzelsoftware, datalekken, phishing en malware zijn aan de orde van de dag. Om cybercriminelen een flinke stap voor te blijven, neem je in elk geval de volgende maatregelen:
VPN
Veel freelancers werken wel eens vanuit een café. Dat vormt een welkome afwisseling voor het werken vanuit huis. Maar in cafés en andere openbare gelegenheden ben je doorgaans aangewezen op het daar aanwezige wifinetwerk. De realiteit is echter dat deze openbare netwerken verre van veilig zijn. Iedereen die van datzelfde netwerk gebruikmaakt, zou zomaar mee kunnen kijken met jouw online activiteiten.
Als je desondanks toch wilt internetten via een openbaar netwerk, schakel je een VPN in. Je kunt een VPN downloaden voor je laptop, maar ook als app op je smartphone. Met een VPN voeg je een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Alle verstuurde en ontvangen data worden versleuteld, waardoor niemand anders ze nog kan onderscheppen of inlezen. De VPN-server schermt ook je IP-adres af, waardoor je anoniemer kunt internetten. De betere VPN’s bieden daarnaast bescherming tegen malware en virussen.
Sterke wachtwoorden
Met wachtwoorden als ‘admin’, ‘welkom23’ of ‘123456’ kom je tegenwoordig echt niet meer weg. De meeste wachtwoorden kunnen al binnen een seconde gekraakt worden door hackers. En als je dat gekraakte wachtwoord voor meerdere accounts gebruikte, hebben de hackers dus meteen toegang tot al die accounts.
Kies daarom voor unieke en moeilijk te raden wachtwoorden. Tweestapsverificatie is ook een goede methode om belangrijke accounts te beschermen. Naast een wachtwoord heb je dan een code, vingerafdruk of gezichtsherkenning nodig om in te loggen. Alle wachtwoorden kun je overigens op een overzichtelijke en veilige manier opslaan en beheren met een wachtwoordmanager.
Regelmatig updaten
Je zit er helemaal klaar voor om te beginnen met je werk. En dan verschijnt er een melding dat er een nieuwe software-update beschikbaar is. Klik niet op ‘Herinner mij later’, maar voer de update onverwijld uit. Van uitstel komt namelijk afstel en iedere update kan cruciale beveiligingsupdates bevatten. Die wil je natuurlijk niet mislopen als je je digitale veiligheid serieus neemt.
Back-ups
Als je slachtoffer bent geworden van gijzelsoftware, verlies je de toegang tot belangrijke bestanden en programma’s. Je krijgt de toegang pas terug als je de cybercriminelen losgeld betaalt. Om te voorkomen dat je werk volledig tot stilstand komt, moet je regelmatig back-ups maken. Gebruik hiervoor een cloud, een externe harde schijf of een server.
Alert blijven
Tot slot dien je ook zelf alert te blijven op mogelijke dreigingen. Via phishingberichten proberen cybercriminelen gegevens of geld los te peuteren door zich voor te doen als betrouwbare organisaties of personen. Klik nooit zomaar een link aan in e-mailberichten. Hover eerst met je muis over de link of nog beter, typ zelf de officiële URL in in de zoekbalk. Ga na of het e-mailadres overeenkomt met het officiële e-mailadres. En wees voorzichtig met het openen van bijlagen, want ze zouden wel eens malware kunnen bevatten.