• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Drie onmisbare belastingaangifte tips voor zzp’ers

Voor de meeste zelfstandigen niet de leukste klus, maar wel erg fijn als het er weer opzit: de belastingaangifte. Of je nu al jaren aangifte doet als IB-ondernemer of voor het eerst: in deze blog vind je een paar onmisbare tips voor je belastingaangifte 2020.

Versoepeling urencriterium

Voordat we beginnen, alvast een (extra) tip: het urencriterium werkte in 2020, vanwege corona, een beetje anders dan anders. Er was namelijk een versoepeling. Voor de periode van 1 maart tot 1 oktober 2020 mag je 24 uur per week rekenen om te voldoen aan het urencriterium. Ongeacht of je dit wel of niet gehaald hebt. Voor bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek en de oudedagsreserve) moet je voldoen aan het urencriterium. Ook voor een deel van 2021 geldt deze versoepeling.

Tip 1: Maak slim gebruik van de aftrekposten

Wist je dat je als zzp'er in 2020 over een winst tot €29.185,- geen inkomstenbelasting hoeft te betalen betalen? Dit heeft te maken met de verschillende aftrekposten, zoals:

  • De zelfstandigenaftrek
  • De startersaftrek
  • Investeringsaftrekken (EIA, KIA, MIA)
  • De (fiscale) oudedagsreserve (FOR)
  • Kosten die je (kort) voor het starten van je bedrijf hebt gemaakt
  • Zakelijke telefoongesprekken (thuis)
  • Bankkosten van je zakelijke rekening

Vergeet deze aftekposten dus niet, als ze op jou van toepassing zijn. In deze blog over aftrekposten gaan we hier dieper op in.

Twijfel je of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst. Dit is nodig om gebruik te kunnen maken van bepaalde aftrekposten.

Schommelde jouw inkomen de afgelopen jaren? Dan kan het zijn dat je te veel belasting hebt betaald.

Sjaak Zonneveld, BrightPensioen

Tip 2: Pas de middelingsregeling toe

Schommelde jouw inkomen de afgelopen jaren? Dan kan het zijn dat je te veel belasting hebt betaald. Deze kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dat heet een “verzoek om middeling”. Op de website van Knab vind je een handige middelingstool waarmee je dit simpel kan uitrekenen.

Heb je in 2020 bijvoorbeeld een (onverwacht) slecht of goed jaar gehad? Dan kun je een verzoek tot middeling doen over 2018 – 2020. Dit kun je wel pas doen als je de definitieve aanslagen over die jaren binnen hebt. Dus wil je middeling aanvragen over een periode tot en met 2020, doe dan op tijd aangifte.

Tip 3: Wees niet bang om zelf de aangifte te doen

Je belastingaangifte uitbesteden is (vaak) fijn, maar zeker niet altijd nodig. De aangiftetool van de Belastingdienst wordt ieder jaar slimmer en simpeler. En ook online is natuurlijk (steeds meer) kennis te vinden waarmee je uit de voeten kunt.

Onze tip: meld je aan voor het gratis belastingaangifte webinar met financieel expert Oskar Barendse. Hierin komt de complete aangifte stap voor stap aan bod. En ook: wat is er veranderd in de aangifte ten opzichte van 2019 en voor wie, welke aftrekpercentages wijzigen, hoe maak je een balans en hoe ga je in de aangifte om met verschillende corona steunmaatregelen (TOGS, TVL, Tozo) als ondernemer? Het webinar is op dinsdag 20 april om 20 uur. Meld je hier aan.

Een tweede tip: de Knab Bieb voor zzp’ers. Hier vind je een hoop artikelen en links over de inkomstenbelasting.

Je (pensioen) vermogen bij BrightPensioen doorgeven in de aangifte

Als BrightPensioen geven wij ieder jaar de ingelegde bedragen van onze leden door aan de Belastingdienst, zodat zij deze alvast kunnen invullen. Helaas lijkt deze informatie dit jaar niet goed te zijn overgenomen door de Belastingdienst. Bij sommige deelnemers lijken de gegevens van 2019 te zijn gebruikt. Check dus de bedragen extra goed dit jaar! In deze blog leggen wij stap voor stap uit waar en hoe je jouw (pensioen) vermogen bij Bright opgeeft in de aangifte inkomstenbelasting.

Meer weten over (een Bright) pensioen? Download de hand-out en volg een gratis webinar. Of schuif gelijk aan! En word lid van BrightPensioen.

Dit artikel is gebaseerd op tips uit het Bright Academy webinar over de belastingaangifte door Oskar Barendse. Oskar is financieel expert, coach, trainer, spreker en softwarebouwer en zorgt ervoor dat zijn klanten inzicht krijgen in hun financiën. Naast zijn ondernemerschap werkt hij al jaren bij en voor Knab, de online bank.

 

Terug naar overzicht