Als ondernemer zit je portemonnee vol pasjes, van de pas voor de groothandel of loyaltycards, tot zakelijke- en privébetaalpassen. En dan is er nog de mogelijkheid om, naast je privécreditcard, ook nog een zakelijke creditcard aan te vragen. Is dat de moeite, of enkel een extra verzwaring van je portemonnee? Dat hangt een beetje van je wensen én je betaalgedrag af.
Transacties scheiden
Je gebruikt je privécreditcard voor het boeken van een vliegticket voor een vakantie, om je Spotify-abonnement te betalen of om online te shoppen bij een buitenlandse webshop. Maar gebruik je deze ook voor je Adwords-campagnes, het boeken van zakenreizen of andere zakelijke transacties? Dat is niet handig, want dan gaan je zakelijke en privékosten door elkaar lopen. Zeker als er winkels of webshops zijn waar je zowel zakelijk als privé winkelt. Dat kun je uiteraard wel onderling verrekenen, maar praktisch is het niet. En je accountant zal er bovendien ook niet blij mee zijn.
Doe je regelmatig zakelijke aankopen met je privécreditcard, of zijn er zakelijke diensten aan je kaart gekoppeld? Dan is een separate zakelijke creditcard wel aan te raden. Dit kost meestal enkele tientjes per jaar, maar als dat meer administratief gemak oplevert heb je die kosten er al snel uit. Zie bijvoorbeeld dit overzicht met zakelijke creditcards voor verschillende zakelijke opties en de bijbehorende kosten.
Automatisch verzekerd
Als zzp’er ben je minder beschermd bij het online shoppen dan als consument. Dan is het prettig dat de meeste zakelijke creditcards over een automatische aankoopverzekering beschikken. Daarbij zijn je aankopen, meestal tot 90 of 180 dagen na aankoop, verzekerd voor diefstal, verlies en/of beschadigingen. Ook is bij veel zakelijke cards een aflevergarantie inbegrepen. Wel zo handig bij bestellingen in het buitenland.
Wie regelmatig een zakenreis boekt, kan baat hebben bij de automatische bagage-, vluchtvertragings- en reisongevallenverzekering die sommige creditcards bieden. Dat gaat bovendien gepaard met extra ‘perks’ op het vliegveld, zoals toegang tot business lounges en andere relaxte voordelen waarmee je business trip net wat comfortabeler wordt.
Extra kaarten
Heb je personeel in dienst, die ook af en toe zakelijke creditcardbetalingen moeten doen? Kies dan voor een creditcard waarbij je extra personeelskaarten aan kunt vragen. Daarbij zijn de uitgaven aan een werknemer te koppelen, wat de fraudegevoeligheid tot een minimum beperkt.
Dus, om antwoord te geven op de vraag of een zakelijke creditcard van toegevoegde waarde is, zul je even naar de bovenstaande pluspunten moeten kijken. Hoe vaker jij een ‘check’ kunt plaatsen, hoe handiger een zakelijke pas voor jou zal zijn. Doe jij weinig of geen creditcardbetalingen, online bestellingen of zakenreizen? Dan ben je waarschijnlijk beter af met je zakelijke betaalpas in combinatie met je privécreditcard.