• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Factoring maakt slapend geld wakker

In Nederland worden facturen gemiddeld na 40 tot 45 dagen voldaan. Dit terwijl de meeste bedrijven een betaaltermijn van 30 dagen hanteren. Ondernemers moeten daardoor (te) lang wachten op de betaaltermijn van debiteuren.

In Nederland worden facturen gemiddeld na 40 tot 45 dagen voldaan. Dit terwijl de meeste bedrijven een betaaltermijn van 30 dagen hanteren. Ondernemers moeten daardoor (te) lang wachten op de betaaltermijn van debiteuren.

Onderzoek
Volgens een onderzoek van Graydon nemen bedrijven in Nederland gemiddeld 40 tot 45 dagen de tijd om facturen te betalen. Voor veel ondernemers betekent dit dat ze te lang op hun geld moeten wachten. De meeste bedrijven hanteren namelijk een betaaltermijn van 14 tot 30 dagen. Duitse bedrijven laten zien dat het ook anders kan door gemiddeld na 28 dagen facturen te betalen.

Late betalingen
Lang wachten met betalen van openstaande facturen heeft negatieve consequenties voor leveranciers. Een onderneming moet tijd en moeite steken in debiteurenbeheer. Daarnaast kunnen late betalingen zorgen dat inkomsten worden misgelopen omdat je als ondernemer de liquide middelen mist om nieuwe opdrachten op te starten. Helemaal pijnlijk wordt het als ondernemingen door late betalingen zelf in de problemen komen en niet meer kunnen voldoen aan eigen betalingsverplichtingen.

Externe oplossing
Steeds meer bedrijven zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Soms helpt het om korting te geven bij sneller betalen maar vaak is een externe oplossing noodzakelijk. De hulp inschakelen van een partij die debiteurenfinanciering of factoring aanbiedt kan hierbij uitkomst bieden. Doordat bij factoring een of meerdere vorderingen verpand worden aan een factormaatschappij ontvangt het bedrijf een voorschot op de gestuurde verkoopfacturen. Hierdoor beschikt het bedrijf direct na het versturen van de factuur over liquiditeiten, onafhankelijk van de betaaltermijn van de debiteur. De hoogte van het voorschot varieert hierbij tussen de 75% en 95%.

Bedrijven in Nederland zijn in staat om met behulp van factoring “slapend geld wakker te maken” doordat ze niet langer hoeven te wachten op de betaaltermijn van opdrachtgevers. Dit verhoogt de liquiditeitspositie van bedrijven en vermindert de ergernis over (te) laat betaalde facturen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van factoring?
Lees het artikel: Wat is Factoring? Of neem contact op met Freelance Factoring.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht