Uit de praktijk weet ik dat hier geen kant-en-klaar antwoord op te geven is. Dit is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de hoogte van afschrijvingen, onderhoudskosten, de CO2-uitstoot van je auto en het aantal te rijden privé en zakelijke kilometers. In deze blog leg ik je uit hoe je zo fiscaalvriendelijk mogelijk kunt rijden als zelfstandig ondernemer.
Auto als zakelijk vermogen
Wanneer je ervoor kiest om je auto als zakelijk vermogen te etiketteren, dan kun je in de meeste gevallen de kosten als onderhoud, verzekering, brandstof en wegenbelasting aftrekken van de winst van je bedrijf. Dit geldt ook voor parkeer-, financierings- en waskosten. Daarnaast kun je jaarlijks de afschrijving op je auto ten laste brengen van de winst van je bedrijf. Om je auto als zakelijk vermogen te kunnen etiketteren, is het vereist dat er minimaal 10% zakelijk gebruik van de auto is. Een auto die volledig privé gebruikt wordt, kan nooit als zakelijk vermogen worden bestempeld.
Een nadeel van een auto als zakelijk vermogen is, dat je als ondernemer btw moet betalen over de waarde van het privégebruik als je de auto gebruikt voor btw-belaste omzet. Wanneer je de auto ook privé gebruikt, heb je in de meeste gevallen ook te maken met een bijtelling privégebruik auto.
Auto als privévermogen
Wanneer je een auto als privévermogen telt, heeft dit voordelen:
- Ongeacht de resultaten van jouw onderneming blijft de auto altijd privé-eigendom.
- Je hebt niet te maken met bijtelling over het privégebruik van je auto en jouw onderneming hoeft geen btw te betalen over de waarde van het privégebruik.
- Wanneer je zakelijke kilometers rijdt, kun je een belastingvrije onkostenvergoeding van € 0,23 per kilometer ontvangen.
Echter, er zijn ook redenen om je auto niet als privévermogen aan te merken. Zo moet je zelf de aanschaf- en overige autokosten betalen en kun je deze gemaakte kosten niet aftrekken van de winst van je onderneming. De btw die je betaalt bij het aanschaffen van je auto kun je ook niet aftrekken.
Auto leasen
Een andere oplossing is het leasen van een auto. Wanneer je een auto least, dan heb je geen aanschafkosten als ondernemer. Deze investering heeft een mindere invloed op de balans van je bedrijf in tegenstelling tot het aanschaffen van een auto als zakelijk vermogen. Wil je weten wat leasen is? Lees hierover in ons kennisartikel
Bij het leasen van een auto betaal je daarentegen wel een vast bedrag per maand aan je leasemaatschappij dat in sommige gevallen hoger kan zijn dan de reguliere kosten die je betaalt voor een auto van de zaak of als privévermogen. Je hebt echter wel zekerheid over je kosten, omdat je een vast bedrag per maand betaalt en je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten, verzekering en afschrijving. Wel moet ook in deze situatie rekening gehouden worden met een bijtelling voor het privégebruik.
De beste keuze is dus voor iedere situatie en iedere ondernemer anders en is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn echter wel wat richtlijnen te geven voor het maken van een keuze:
- Heeft jouw auto lage afschrijvingskosten of rijd je veel zakelijke kilometers? Dan is een privé-auto in veel gevallen voordeliger.
- Heb je meerdere bedrijfswagens en ben je hier in je bedrijfsvoering afhankelijk van? Dan is het wellicht verstandig om te leasen, aangezien je dan meer zekerheid hebt.