Steeds meer zzp’ers kiezen voor een zakelijk energiecontract. Behalve dat je zo bespaart op je particuliere energiekosten, is het fiscaal wel zo prettig om zakelijke energiekosten te scheiden van kosten die je privé maakt. Daarbij is energie voor zzp’ers tegenwoordig net zo voordelig als energie voor particulieren. In beide gevallen wil je natuurlijk voor de beste aanbieding gaan. Wat je over zakelijke energie voor zzp’ers moet weten en hoe je een goede energiedeal scoort, lees je in dit artikel.
Meer energieverbruik door werken vanuit huis
Door de coronacrisis werken we meer vanuit huis en het ziet er zelfs naar uit dat thuiswerken in de toekomst blijvend is. Voor een groot deel van zzp’ers is dat niet nieuw; zij waren al gewend om vanuit huis te werken. Maar ook als je al kantoor aan huis hield, zul je waarschijnlijk vaker vanuit huis werken dan je al deed. Fysieke afspraken worden vervangen door videobellen op afstand en even overleggen kan vaak net zo goed via de mail. Dit ga je terug zien in een hoger energiegebruik en dus hogere energiekosten.
Daarom is dit hét moment om eens te kijken naar de mogelijkheden om een aantrekkelijke energiedeal af te sluiten voor zzp’ers. Er is altijd wel een goede aanbieding beschikbaar. Als zakelijke afnemer krijg je vaak een betere klantenservice èn kom je in aanmerking voor het aftrekken van energiekosten bij de Belastingdienst.
Wanneer je thuis een werkruimte hebt die volledig zelfstandig is (dat wil zeggen dat de ruimte apart verhuurbaar is, dus een eigen opgang, toilet en energievoorziening heeft), kun je de btw van de energiekosten mogelijk aftrekken van de fiscale winst. Let hierbij op de volgende punten:
● Welk percentage van je energieverbruik hoort bij je werkruimte?
● Welk percentage van je inkomsten verdien je vanuit de werkruimte?
● Hoort de werkruimte bij het ondernemingsvermogen of valt deze onder privévermogen?
Vervolgens bereken je met de oppervlaktemethode welk deel van de btw over je energiekosten je kunt aftrekken in je btw-aangifte. De gegevens die je nodig hebt voor de oppervlaktemethode:
De totale jaarlijkse zakelijke energiekosten
De werkoppervlakte van je kantoor in m2
De vloeroppervlakte van je complete woning in m2 inclusief kantoorruimte
De rekensom ziet er als volgt uit: Kantoorruimte in m2 / Totale woningoppervlakte in m2 X De jaarlijkse energiekosten.
Blijf vergelijken en gebruik een zakelijke energievergelijker
Weet je niet goed hoe je vervolgens moet beginnen met het scoren van een goede nieuwe energiedeal? Via een energie aanbiedingsite kun je vandaag de dag heel gemakkelijk aan de slag gaan met een zakelijke energievergelijker. Zo’n energievergelijker gaat op basis van jouw jaarlijkse verbruik op zoek naar een passend energiecontract. Daar hoef je zelf niet zoveel voor te doen; behalve weten wat je wilt.
Ben je bijvoorbeeld op zoek naar groene stroom of wil je een grijs energiecontract? Geef dat aan in de vergelijker. Weet je (nog) niet wat je jaarlijkse energieverbruik is als zzp’er? Die gegevens kun je opvragen bij je netbeheerder. Met die gegevens bij de hand kun je eenvoudig een passend energiecontract vinden. Met een energievergelijker krijg je altijd meer deals te zien, dus je kunt zelf kiezen.
Let op de einddatum en opzegtermijn van je contract
Heb je eenmaal een aantrekkelijk energiecontract te pakken, dan ben je er nog niet. De zoektocht naar goedkope energie gaat altijd door. Wil je niet te veel betalen voor je zzp energie thuis, let dan goed op de opzegtermijn en de einddatum van je zakelijke energiecontract. Iedere leverancier hanteert een andere opzegtermijn: de een geeft je 30 dagen, bij de ander heb je een opzegtermijn van 3 maanden. Controleer dit al bij het afsluiten van een energiecontract zodat je nooit te laat bent met overstappen.
Hetzelfde geldt voor de einddatum; je wilt immers niet te lang wachten met het overstappen naar een ander zakelijk energiecontract. Noteer de einddatum in je agenda zodat je precies weet wanneer je op zoek moet gaan naar een nieuw energiecontract. Doe je dit niet en ben je te laat? Dan wordt het energiecontract stilzwijgend verlengd. Dat lijkt niet zo erg, maar het gevolg is wel dat je geen energie afneemt voor een aantrekkelijke aanbiedingsprijs. Je betaalt dan altijd meer dan wanneer je was overgestapt.
Kortom: overstappen en vergelijken van energie loont. Alleen op die manier weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor je zakelijke energie als zzp’er.
TIP: Lees hier hoe je kunt besparen op je internetkosten als zzp'er.