Als zelfstandige ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je financiën. Dit betekent dat je niet alleen je eigen inkomen moet genereren, maar ook dat je moet omgaan met allerlei financiële risico's. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om deze risico's te beperken en de stabiliteit van je bedrijf te waarborgen.
1. Zorg voor een buffer
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je financiële risico's te beperken, is het opbouwen van een buffer. Dit is een spaarpotje waar je terecht kunt als je onverwachts minder inkomen hebt, bijvoorbeeld door ziekte of uitblijvende opdrachten. De hoogte van de buffer die je nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en je bedrijf. Een vuistregel is om minimaal 3 tot 6 maanden aan leefkosten opzij te zetten.
2. Diversifieer je klantenbestand
Het is belangrijk om niet al je eieren in één mand te leggen. Probeer dus om opdrachten te krijgen van verschillende klanten, zodat je niet afhankelijk bent van één grote opdrachtgever. Als je een vaste klant verliest, is de impact op je inkomen dan kleiner.
3. Maak duidelijke afspraken
Voordat je met een nieuwe klant begint te werken, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Leg vast wat je gaat leveren, wat de kosten zijn en wanneer je betaald wordt. Zo voorkom je misverstanden en discussies achteraf.
4. Factureer op tijd
Factureer zo snel mogelijk na het uitvoeren van je werkzaamheden. Zo voorkom je dat je te lang moet wachten op je geld. Je kunt ook overwegen om een termijnkorting te geven aan klanten die binnen een bepaalde termijn betalen.
Je kunt er ook voor kiezen om een kredietverzekering te nemen. Door factoring toe te passen, neemt de factoringmaatschappij je debiteurenbeheer van je over en altijd binnen de vastgelegde termijn je facturen. Deze maatschappij zorgt er vervolgens voor dat zij het geld van je klant ontvangt. Het enige nadeel is dat een kredietverzekering extra kosten met zich meebrengt, maar dit kun je incalculeren in de prijs die je naar je klant doorrekent.
5. Neem verzekeringen
Er zijn verschillende verzekeringen die je als zzp'er kunt afsluiten om je te beschermen tegen financiële risico's. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering.
6. Investeer in jezelf
Blijf je kennis en vaardigheden ontwikkelen door middel van trainingen en cursussen. Zo blijf je waardevol voor je klanten en vergroot je de kans op nieuwe opdrachten.
7. Maak gebruik van professionele hulp
Als je het moeilijk vindt om je financiën zelf te beheren, kun je overwegen om een boekhouder of accountant in te schakelen. Zij kunnen je helpen met het maken van een begroting, het doen van je belastingaangifte en het adviseren over financiële risico's.
Door deze tips te volgen, kun je je financiële risico's als zzp'er beperken en de stabiliteit van je bedrijf vergroten.
Door proactief om te gaan met je financiën, kun je de toekomst van je bedrijf met meer zekerheid tegemoet zien.