Als zzp'er gebruik je je laptop waarschijnlijk voor alles: klantcommunicatie, facturatie, administratie en misschien zelfs privézaken. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw zakelijke en privacygevoelige data goed beveiligd zijn? In dit artikel geven we je praktische tips om veilig te werken en risico’s zoals hacks, datalekken en aansprakelijkheid te minimaliseren.
1. Wees bewust van de data die je bezit
De kans is groot dat je zowel privé als zakelijk je computer en mobiel apparaat gebruikt. Dat betekent dat jouw data maar ook die van je klanten, of de klanten van je klanten, op jouw apparaten kunnen staan. Het is daarom essentieel dat je weet waar eventueel een kans op datalekken zit. En dat je de verantwoordelijkheid neemt om dat te beveiligen. Mocht je vragen hebben hierover. Lees dan meer in het dossier of ga naar het digital trust center van Ministerie van Economische Zaken
2. Sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie (2FA)
Dit heb je wellicht al het vaakst langs zien komen. Toch worden nog steeds veel accounts gehacked doordat ergens een datalek is geweest met jouw e-mail en wachtwoord combinatie. Gebruik daarom altijd sterke, unieke wachtwoorden en schakel tweestapsverificatie (2FA) in voor je e-mail, cloudopslag en andere zakelijke accounts. Ook die van je klanten. Een wachtwoordmanager zoals 1Password kan je helpen om dit eenvoudig te beheren en bij te houden.
3. Versleutel je laptop
Als jouw laptop gestolen wordt, kunnen gevoelige gegevens in verkeerde handen vallen. Door schijfversleuteling (bijvoorbeeld de standaard geïnstalleerde BitLocker voor Windows of FileVault voor macOS) in te schakelen, zorg je ervoor dat niemand zonder wachtwoord bij jouw bestanden kan. Sluit of vergrendel ook altijd je apparaat als je even wegloopt van je werkplek.
4. Gebruik betrouwbare beveiligingssoftware
Je kunt niet meer uitgaan van de standaard beveiliging software van je apparaat. Zorg voor een goede oplossing die echt helpt. Voor zzp'er is een zakelijke endpoint-security oplossing met 24/7 realtime bescherming een slimme keuze. Zorg ook dat je toegang hebt tot hulp mocht deze software iets tegen komen. Een anti-virus programma reageert niet pro-actief mocht je in de problemen komen. Kies daarom voor een cybersecuritydienst speciaal voor zzp’ers door bijvoorbeeld tien security.
5. Zorg voor regelmatige back-ups
Maak regelmatig back-ups van je zakelijke data en bewaar deze op een externe harde schijf of in de cloud. Zo voorkom je dat je alles kwijtraakt bij een hack of hardwareprobleem. Zorg dat je dit goed bijhoudt. Bij ransomware is een kwaadaardig programma gemiddeld al 60 dagen geïnstalleerd op je apparaat voordat het actief wordt.
6. Werk met een VPN voor veilige verbindingen
Als je vaak werkt vanuit cafés of co-working spaces, gebruik dan een Virtual Private Network (VPN) om je internetverkeer te versleutelen en hackers op openbare netwerken buiten de deur te houden. Het is namelijk erg simpel om een nep wifi netwerk op te zetten om data te stelen. Goede VPN software is Proton VPN en NordVPN.
7. Houd je software up-to-date
Hackers maken vaak misbruik van verouderde software. Zorg er daarom voor dat je besturingssysteem, browsers en applicaties altijd up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsmaatregelen. Doordat je dit snel vergeet is het gebruik van een dienst waarbij je op de hoogte wordt gehouden van kritieke updates een goede oplossing. De functie voor automatische updates aanzetten helpt hier ook bij. Echter zijn sommige programma’s niet bereid dit altijd uit te voeren.
8. Wees voorzichtig met phishing en verdachte links
Cybercriminelen proberen je via phishing-mails of nep-websites te misleiden om inloggegevens of klantdata te stelen. Controleer afzenders zorgvuldig en klik niet zomaar op verdachte links. Zorg er ook voor dat je mail programma deze gevaarlijke mails tegenhoudt voordat ze in je mailbox komen. De standaard bescherming van je mail programma’s houden helaas niet altijd alles tegen. Gespecialiseerde oplossingen zoals Data Veilig van tien security pakt nog eens 80% extra verdachte links op.
9. Beperk toegang tot privacygevoelige gegevens
Heb je klantgegevens op je laptop staan? Zorg ervoor dat je alleen toegang hebt tot wat je écht nodig hebt en vermijd het lokaal opslaan van gevoelige informatie als dat niet hoeft. Bespreek ook goed met je klanten hoe toegang en opslag van hun data wordt beperkt voor externe gebruikers. Het is ook goed om in kaart te hebben wie er allemaal toegang heeft. Ook als je niet meer werkt voor de klant of als iemand bij je klant stopt met werken. Bekijk dan goed wie nog toegang heeft en waar de toegang beperkt moet worden.
10. Regel je aansprakelijkheid en AVG-compliance
Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor de bescherming van klantgegevens. Zorg ervoor dat je voldoet aan de AVG en overweeg een cyberverzekering voor het geval er toch iets misgaat. Het gebruik van een cybersecurity verzekering komt steeds vaker voor bij zzp'er. Er zijn daarom nu ook speciale cyberverzekeringen beschikbaar bij All Business Insurance voor zzp'er.
Veilig werken begint bij bewustzijn
Een goed beveiligde laptop is essentieel als zzp’er, vooral als je met vertrouwelijke gegevens werkt. Door bovenstaande maatregelen te nemen, verklein je de kans op hacks en datalekken aanzienlijk. Wil je meer weten over cybersecurity-oplossingen die bij jouw onderneming passen? Neem dan contact met ons op, wij bieden de essentiële beveiliging die je nodig hebt om veilig te kunnen ondernemen.