Velen van ons hebben overwegend zittend werk, en dat is zeker ook zo in de wereld van zzp’ers. Eigenlijk zijn we ons er allemaal wel bewust van dat dat niet heel gezond is. Bewegen is gezond, stilzitten niet. Sterker nog, stilzitten – helemaal als het in de verkeerde houding is – kan voor lichamelijke klachten zorgen. Daarom is aandacht voor ergonomie belangrijk, zodat je op z’n minst in een ergonomisch verantwoorde houding werkt. Maar ook dan kun je nog lichamelijke klachten ontwikkelen. Het zitten op een gymbal is daarentegen ook niet aan iedereen besteed. Daarom is een nieuw fenomeen uitgevonden: de Aeris Swopper kruk. Dat is een innovatieve, ergonomische zitoplossing die ontworpen is om een actieve en dynamische zithouding te bevorderen. We leggen uit hoe een speciale kruk zittend werk minder ongezond kan maken.
Wat kenmerkt deze speciale kruk?
De Swopper kruk is uiteraard verstelbaar, zodat deze aan je lichaamslengte aangepast kan worden. Echter kun je ook nog de zithoek en veersterkte aanpassen aan je wensen. De zadelvormige zitting helpt voorkomen dat je onderuit zakt en vermindert druk op de onderrug. Het meest interessant is echter dat de kruk zogenaamde ‘microbewegingen’ stimuleert. Dat komt deels door het zadelvormige zitvlak, maar zeker ook door het veermechanisme van de kruk. Zo helpt hij je naar voren te bewegen wanneer je reikt naar je bureau. Daarnaast zorgen zijwaartse beweging en de vering voor een actievere zitervaring dan je zou hebben op een statische bureaustoel.
Hoe profiteert je lichaam van deze manier van zitten?
Waar een normale ergonomische bureaustoel je ondersteunt op een manier die je alsnog lui laat zitten in je stoel, zorgt deze kruk er actief voor dat een rechte rug bevorderd wordt en de spieren rondom je wervelkolom versterkt worden. Dat kan aan het begin misschien nog ongemakkelijk zijn en misschien zelfs wat spierpijn veroorzaken, maar uiteindelijk kan het rug- en nekklachten helpen voorkomen of reeds aanwezige klachten helpen verminderen. De kruk stimuleert je verder om constant kleine aanpassingen te maken in houding en balans. Dat zorgt ervoor dat je spieren actief blijven, in tegenstelling tot wanneer je op een bureaustoel zit. Het niet constant in een statische houding maar in plaats daarvan dynamisch te zitten kan je helpen om je energieker te voelen tijdens het werken. Want laten we niet vergeten: lang stilzitten wordt steeds meer erkend als een gezondheidsrisico.
Wat zijn de nadelen van het gebruik van de kruk?
Zoals al eerder gezegd, kan het zitten op de kruk in het begin voor wat ongemak zorgen omdat je het niet gewend bent en je lichaam zich erop moet aanpassen. Dat is een drempel die je over moet om comfortabel van de Swopper gebruik te kunnen maken. Aangezien het gaat om een premium product met een prijskaartje, kan dit een obstakel voor je zijn om de stap te nemen van je huidige bureaustoel naar deze kruk. Daarnaast is het zo dat ondanks het feit dat de Swopper lang zitten minder ongezond maakt, het nog altijd niet aan te raden is om de hele tijd te blijven zitten. In het geval van de kruk is dat ook omdat het constante beweging op den duur vermoeiend kan worden.
Heb je momenteel een zittende baan en last van een slechte houding, of ervaar je zelfs al rug- en/of nekklachten? Zoek je een gezondere manier om je zittende werk door te komen en wil je je spieren versterken terwijl je zit? Dan kan deze kruk uitkomst bieden. Ga er echter niet vanuit dat je er meteen gewend aan bent en calculeer in dat je een tijdje nodig hebt om je er fijn op te voelen. Daarna kan het echter een stuk fijner zijn dan de hele dag maar in dezelfde houding stilzitten op een statische bureaustoel. Geef je daar wel de voorkeur aan, vergeet dan niet om regelmatig even op te staan en te bewegen om je lichaam wat afwisseling te geven.