• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Hoe regel ik mijn financiën? Tips voor de startende zzp’er

Hoe regel je je financiën als je start als zzp’er? Naast het op orde hebben van je product of dienst, is dit toch een belangrijk punt bij het starten als zelfstandig ondernemer. Om je op weg te helpen, hebben we vijf tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: De zakelijke rekening

Om je eigen financiën gescheiden te houden van je zakelijke financiën, moet je een zakelijke bankrekening openen. Dit maakt het makkelijker om je inkomsten en uitgaven bij te houden, ook helpt het je bij je BTW en belastingaangifte. Een zakelijke rekening openen kan gemakkelijk online met een bewijs van inschrijving van de Kamer van Koophandel.

Tip 2: Budgetteren

Als je eerste facturen betaald worden, kan je je de koning te rijk voelen. Bedenk je wel dat je als zzp’er zelf volledig verantwoordelijk bent voor je inkomsten, je zal dus verstandig om moeten gaan met je verdiende geld. Budgetteren is hier het toverwoord. Door op een rij te zetten welke kosten je maakt, wat je vaste lasten zijn en hoeveel geld je verwacht nodig te hebben voor onvoorziene uitgaven, heb je een duidelijk overzicht. Als je je aan dit budget houdt, voorkom je financiële problemen in de toekomst.

Tip 3: Die maandelijkse BTW

De BTW die je heft over jouw dienst of product, dien je elk kwartaal af te dragen aan de Belastingdienst. Online is dit via je zakelijke inlog eenvoudig te regelen, maar het moet wel gebeuren voor het eind van de maand. Als je bij het openen van je zakelijke rekening direct een spaarrekening opent, kan je maandelijks je ontvangen BTW hierop zetten. Je geeft het dan niet ‘per ongeluk’, zo kan de btw-aangifte elk kwartaal snel en makkelijk geregeld worden.

Als zelfstandig ondernemer is het cruciaal om op te hoogte te zijn van de financiële gezondheid van je bedrijf.

Tip 4: Denk aan je toekomst

Hoewel je nu nog bruist van de energie, komt er ook een moment dat je het kalmer aan wil doen. Een goed pensioen helpt je deze jaren door, maar als zzp’er wordt dit niet voor je geregeld. Zelf doen dus, en niet te lang mee wachten. Door dit direct in te stellen en maandelijks af te dragen, wen je direct aan deze kosten en pluk je er later absoluut de vruchten van.

Tip 5: Zorg dat je op de hoogte bent

Als zelfstandig ondernemer is het cruciaal om op te hoogte te zijn van de financiële gezondheid van je bedrijf. Wat zijn de openstaande posten, krijg je nog geld en wat moet je nog betalen? Hoe doet het met je financiën als je komende zomer een maand minder werkt? Heb je schuld? Sta je geregistreerd bij het BKR? Komen er grote kosten aan en moet je geld lenen om deze kosten te dragen? Het overgrote deel van de lastige, administratieve zaken kan je regelen of oplossen. Hierbij is kennis wel echt noodzakelijk. Zorg dat je weet wat er speelt en wees er op tijd bij, dit voorkomt een hoop gedoe.

Zelfstandig ondernemen komt een hoop bij kijken. Maar met een goed plan en een reële en toekomstgerichte blik op je bedrijf kan het zomaar zijn dat jouw zzp-dromen uitkomen.

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken. 

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.