Het is niet makkelijk om zzp’er in de zorg te zijn. Momenteel lig je onder een vergrootglas omtrent het thema van schijnzelfstandigheid. Dat heeft er al voor gezorgd dat veel zzp’ers gestopt zijn omdat ze maar één opdrachtgever hadden en dus in de problemen konden komen. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat zzp’er in de zorg zijn ingewikkeld maakt. De zorgsector kent strenge wet- en regelgeving, en als zzp’er moet je zelf zorgen dat je aan alle eisen voldoet. Hoe zorg je als zzp’er in de zorg dat je aan alle wet- en regelgeving voldoet? We nemen mee door de belangrijkste regels en verplichtingen. Hulp nodig? Informeer dan naar een handig pakket van Solopartners, voor zzp’ers in de zorg.
Inschrijven en registreren als zzp’er in de zorg
We beginnen bij de basishandelingen. Net zoals elke andere zzp’er moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daarmee ben je officieel geregistreerd als ondernemer. Tijdens die inschrijving moet je de juiste SBI-code kiezen die jouw bedrijfsactiviteiten zo treffend mogelijk beschrijft. Dat kan wat betreft de zorg bijvoorbeeld voor verpleging, verzorging of begeleiding zijn.
Het volgende wat je mogelijk moet regelen, is in een registratie in het register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG), oftewel de BIG-registratie. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen. Check of dat ook zo is voor jouw beroep. Met je BIG-registratie toon je dan aan dat je bevoegd bent om bepaalde handelingen uit te voeren. Vervolgens wil je natuurlijk ook graag betaald worden voor je inspanningen. Als je zorg gaat verlenen die (deels) vergoed wordt door zorgverzekeraars en die je zelf moet declareren, moet je een AGB-code bemachtigen als unieke identificatie om declaraties in te dienen bij zorginstellingen en zorgverzekeraars.

Belangrijke wetgeving in de zorg om je aan te houden
Daarmee zijn we nog lang niet door al je verplichtingen heen om als zzp’er in de zorg te kunnen werken. Daarvoor moet je immers aan verschillende wetten voldoen. Om te beginnen is er de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die je verplicht om goede zorg te leveren en een klachtenregeling te hebben. Daarom moet je aangesloten zijn bij een erkende geschilleninstantie en incidenten en klachten registreren en rapporteren. Voor dat laatste heb je een klachtenfunctionaris nodig, wat via een externe partij zoals Solopartners kan. Daarnaast moet je in navolging van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ga je zorg verlenen aan kwetsbare doelgroepen? Dan moet je mogelijk een toelatingsvergunning bemachtigen. Als je gaat werken met cliënten met een verstandelijke beperking of psychische problemen, krijg je ook te maken met de Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte ggz (Wvggz), die betrekking hebben op onvrijwillige zorg en bescherming van cliëntenrechten.
Contracten, AVG en verzekeringen
Doorgaans werk je als zzp’er met opdrachtgevers, of dit nu zorginstellingen, bemiddelingsbureaus of particulieren zijn. In die gevallen is het belangrijk dat je duidelijk contract opstelt voor de samenwerking, onder andere om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst. Verder moet je voldoen aan de welbekende AVG, oftewel de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit omdat je als zorgverlener met vertrouwelijke informatie werkt. Je moet patiëntendossiers veilig opslaan en mag er alleen noodzakelijke gegevens in verwerken. Verzekeringen afsluiten is niet wettelijk verplicht, maar het is wel zeer aan te raden om als zzp’er in de zorg een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te nemen om eventuele schadeclaims door medische fouten te dekken. Omdat je mogelijk ook in aanraking komt met andermans bezittingen, is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook geen overbodige luxe. Deze dekt schade als je per ongeluk iets beschadigt tijdens je werk. Daarnaast is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te hebben. Werken in de zorg kan lichamelijk belastend zijn en je kunt worden blootgesteld aan besmettelijke ziektes. Een AOV zorgt ervoor dat je inkomsten blijft houden tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid.
Als dat nog niet alles was, is het natuurlijk ook nog zo dat je als zzp’er zelf je belastingzaken moet regelen. Je aangifte inkomstenbelasting wordt een stuk ingewikkelder, en mogelijk moet je ook ieder kwartaal een btw-aangifte indienen als je zorgdiensten levert die niet vrijgesteld zijn van btw of benodigdheden hebt moeten inkopen. Vergeet niet ook zelf voor een pensioenregeling te zorgen voor je oude dag, wat ook dat gebeurt niet automatisch bij zzp’ers.