Soms lees ik blogs van mijn partners die ik zelf had kunnen schrijven, zo kwam ik onderstaande blog tegen van Thijs Wansink. Thijs is partner van ikwordzzper.nl en helpt met zijn medewerkers startende zzp'ers op weg via Wansink & Partner een boekhoudkantoor met 3 filialen in Groningen, Hengelo en Almelo.
Lees Thijs zijn blog:
Ik ga starten als zzp'er maar niets er tussen in
Ik wil ook elk jaar wel een nieuwe auto of miljonair zijn, maar dat betekent niet dat ik ook elk jaar een nieuwe auto ga kopen of miljonair ga worden. Willen en gaan worden zijn twee totaal verschillende zaken en het is uitermate belangrijk om beide fases goed uit elkaar te houden. Ga eerst eens goed nadenken over wat je wil! Als je alles helemaal duidelijk hebt voor jezelf, maar ook zeker voor je familie en overige (zakelijke) relaties, dan ga je pas beginnen. Het lijkt zo verleidelijk om zo snel mogelijk te beginnen, maar dat is het echt niet. Veel ondernemers beginnen te snel en zonder ingrijpen kan dat extreem nare gevolgen hebben. Terwijl net even iets langer wachten soms veel betere resultaten geeft. Lees de volgende voorbeelden maar eens.
Jan de beste metselaar
De ZZP'er in spé, Jan, begint vol energie te praten over zijn beroep. Hij is de beste metselaar bij zijn baas. 'Dat heeft mijn chef zelf gezegd!' Helaas is er door de crisis géén plek meer voor hem. 'Er gaan veel meer collega's weg!' Jan willen ze houden, hij mag als zelfstandig ondernemer blijven werken. Jan: 'Chef zei dat ik meer geld krijg op m'n bankrekening en dat ik meer zelfstandigheid krijg.' Ik vraag hem of hij al akkoord is gegaan met deze wisseling van verhoudingen. Jan kijk met een beetje vragend aan. Met een beetje angst in z'n stem zegt hij 'ik krijg zelfs 15% meer bruto in de maand en mag m'n bestelauto overkopen voor 2.500 euro.' Twijfelachtig geeft hij mij de opgevouwen papiertjes. Met vetgedrukte letters staat er bovenaan overeenkomst. Binnen één week hebben wij samen, met veel kunst en vliegwerk, alles klaargemaakt voor zijn start als ondernemer. Via een kort krachtig briefje van Jan, gericht aan zijn baas, wisten we gelukkig een opdracht voor hem als ZZP'er er uit te slepen. Jan kreeg een opdracht voor 9 maanden en mocht zijn bestelauto overnemen voor de marktwaarde: 900 euro incl. B.T.W.
Gerrit de klusjesman
Gerrit kwam van exact dezelfde baas. Gerrit was weliswaar geen metselaar maar meer de probleemoplosser van het aannemersbedrijf. Een echte klusjesman. Hij heeft een plan gemaakt om de overgang naar ZZP'er te gebruiken om een eigen klusbedrijf op te zetten. Hij wilde het 'vaste' inkomen van zijn ex-baas gebruiken om goede spullen en een busje te kopen. Binnen 5 maanden had Gerrit al genoeg klusjes bij particulieren om volledig afscheid te nemen van zijn ex-baas.
Wat is nu het verschil tussen Gerrit en Jan? Nou uiteindelijk 1 week goed nadenken over wat je wilt en gaat doen! Een andere veel voorkomende vorm is het continu 'starten' van nieuwe diensten en/of producten bij een al startend bedrijf. Het mooiste, maar ook meest nare voorbeeld is Sandra.
Sandra: van 1 naar 10 en weer terug
Sandra is, na mijn mening, een van de beste HRM mensen in de regio. Ze is een echt mensen-mens en heeft, net als vele andere mensen-mensen één nadeel: 'geen focus'. Sandra heeft in haar beginjaren als ZZP'er veel leuke ad-hoc klussen gedaan voor diverse opdrachtgevers. Als het maar te maken had met 'personeel' dan was Sandra de geschikte persoon! Maar Sandra wilde stiekem eigenlijk veel meer. Ze wilde een multidisciplinaire organisatie opzetten rondom het 'onderwerp' personeel. Het jammere was alleen dat Sandra dit plan nooit heeft opgeschreven, doorgedacht en er een stappenplan voor heeft gemaakt. 'Thijs, ik heb gesproken met Peter en hij en ik gaan samen een nieuwe vestiging van zijn detacheringbureau opzetten.' En twee weken later 'Thijs, ik ga een applicatie ontwikkelen voor...' en zo ging het continu. Tegengas geven had voor mijn gevoel telkens niet het gewenste effect. 'Jawel, maar dit is echt...' of 'Ik moet in deze tijd wel aanpassen aan...' waren de meest voorkomende reacties. Sandra heeft veel projecten gestart, en vele wegen bewandeld. Uiteindelijk had ze tien mensen aan het werk. Toen begon de liquiditeit echter snel te dalen en langzaam maar zeker begon zich een echt rampscenario te voltrekken.
Ik hoop dat je door het lezen van deze voorbeelden duidelijk hebt dat het erg belangrijk is om de 'ik-wil-starten' fase en de 'ik-ga-starten' fase te onderscheiden.