Steeds meer mensen werken als zzp'er. Dat is ook wel logisch, want de vrijheid van geen baas meer hebben waarvoor je werkt is heerlijk. In sommige branches kun je zelfs ook nog meer verdienen als je als zzp’er werkt. Er zijn dus veel voordelen om zzp’er te worden.
Word je zelfstandige zonder personeel? Dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je dient vaak als zelfstandige BTW af te dragen en als je ziek bent, dan heb je geen inkomen.
Gelukkig zijn er een aantal verzekeringen die het werken op zzp basis gemakkelijker en vooral minder risicovol maken. Wij bespreken een aantal verzekeringen in deze blog.
De aansprakelijkheidsverzekering
Je bent aan het werk bij een opdrachtgever. Je zou een klus voor de opdrachtgever doen, maar het gaat helemaal mis en er ontstaat schade. Dan ben je in beginsel aansprakelijk voor de schade van je opdrachtgever. Wellicht krijg je dan zelfs een brief van een letselschadejurist van een letselschade bureau. Je kunt op deze manier aardig in de problemen komen.
Een ongeval kan dus voor veel schade zorgen. Hierdoor kun je flink in de financiële problemen komen. Wellicht houdt je besloten vennootschap er door deze financiële problemen mee op of beland je als zelfstandige in de financiële malaise. Ga je als zzp’er aan de slag, dan is één van de belangrijkste verzekeringen de aansprakelijkheidsverzekering.
De inkomensverzekering
Aan de andere kant kun je zelf ook slachtoffer worden van een ongeluk of hondenbeet. Hierdoor lijd je letsel en als gevolg hiervan kun je niet of minder in je eigen onderneming of voor een opdrachtgever werken.
In Nederland is er nog geen vangnet voor zieke zzp'ers. Overigens komt deze situatie er wel aan. Er is een nieuwe wet gemaakt die ervoor moet zorgen dat iedere werknemer en zelfstandige in Nederland verplicht verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid. Deze verplichte verzekering dekt alleen lang niet alle letselschade. Het gevolg is dat je met letselschade blijft zitten.
Is een ander aansprakelijk voor de door jouw geleden letselschade? Dan kun je deze persoon aansprakelijk stellen voor jouw letselschade. Een goed voorbeeld is dat je aangereden wordt en hierdoor je werk als zzp’er helemaal niet of tijdelijk niet kunt uitvoeren. Maar ook bij een ongeluk door schending van de zorgplicht van jouw opdrachtgever is deze verplicht jouw letselschade te vergoeden.
Is er niemand aansprakelijk te stellen? Dan blijft de letselschade in principe bij het slachtoffer liggen. Dan is het van belang dat je een goede inkomensverzekering hebt. De nieuwe regeling waarbij er sprake is van een verplichte verzekering, zal hoogstwaarschijnlijk niet alle werkelijk geleden schade vergoeden.
Vooralsnog is er geen regeling vanuit de overheid en dus moet je als ondernemer alles zelf doen, waaronder ervoor zorgen dat je aanspraak kunt maken op een schade uitkering door een letselschadeverzekering.
Houd er dus rekening mee dat je alle juiste verzekeringen hebt alvorens je als zzp'er aan de slag gaat. Het kan je veel geld en stress besparen.