Betalingstermijnen van 30 tot 60 dagen zijn het meest gebruikelijk in Nederland. Vooral grotere bedrijven hanteren vaak lange betalingstermijnen. Dit houdt in dat jij als zelfstandig ondernemer de betalingstermijn moet ‘uitzitten’ totdat je betaald krijgt. Vervelend, zeker als je dit geld nodig hebt, bijvoorbeeld om een investering te doen, personeel of leveranciers te betalen of om gewoonweg iets voor jezelf te kopen.
Je openstaande factuur verkopen. Kan dat?
Je factuur verkopen, heb jij daar wel eens over nagedacht? Of wist je niet dat dit kon? Factoring stelt jou in staat om je betalingstermijn te overbruggen en binnen 24 uur jouw factuur betaald te krijgen. Je hoeft niet te wachten op de betalingstermijn van je opdrachtgever. Doordat jij direct beschikking krijgt over je geld, kun je de uitgaven doen die je wilt. Op deze manier kan jij jouw onderneming laten groeien en blijft je cashflow stabiel.
Je openstaande factuur verkopen via Freelance Factoring biedt daarnaast een aantal aanvullende voordelen.
- Je hebt geen debiteurenbeheer meer. Jij dient de factuur in, het factoringbedrijf regelt de rest.
- Je bent verzekerd tegen het faillissementsrisico. Wanneer jouw debiteur failliet gaat, handelt het factoringbedrijf dit af met de verzekeraar.
- Je hebt 24/7 inzicht in jouw facturen via een online factoringportal. Hier kun je je facturen indienen, overzichten uitdraaien en je documenten indienen.
- Je bepaalt zelf wanneer je gebruik maakt van factoring en wanneer je stopt.
Hoe werkt het?
Onze werkwijze is simpel. Je maakt je factuur op in je eigen factuur lay-out en dient deze in via jouw persoonlijke factoringportaal. Het enige wat verandert, is het bankrekeningnummer op de factuur. Jij ontvangt het geld immers van FreelanceFactoring (en wij van jouw opdrachtgever). Nadat je je factuur hebt ingediend, wordt deze gecontroleerd en na goedkeuring binnen 24 uur aan je uitgekeerd!
Hoe kan ik beginnen met het verkopen van mijn facturen?
Dat kan gemakkelijk via een offerteaanvraag. Om een duidelijk beeld te geven, hebben we een overzicht gemaakt van hoe het proces verloopt bij FreelanceFactoring:
Als je een offerte hebt aangevraagd, neemt één van onze accountmanagers binnen een dag telefonisch contact op. Met de informatie uit het gesprek maakt de accountmanager een persoonlijke offerte voor je op. Bij het toesturen van de persoonlijke offerte vragen we je om een aantal documenten in te dienen. Welke dat zijn, hangt af van de branche waarin je werkzaam bent en de hoogte van de factuurbedragen die je wilt indienen.
Hebben wij de documenten ontvangen, dan stellen wij een contract voor je op. Zodra je deze tekent, ben je klant en kun je beginnen met het indienen van je facturen.
Bij de eerste factuur voeren we altijd een steekproef uit bij jouw debiteur. Dit houdt in dat we contact opnemen met de financiële administratie om te verifiëren of de factuur in goede orde is aangekomen en akkoord is.
Vervolgens betalen we de factuur aan je uit binnen 24 uur. In 70% van de gevallen staat dit bedrag al binnen 4 uur op jouw rekening. Wij betalen 2x per dag alle facturen uit en indien gewenst kunnen we ook spoedboekingen doen om het geld nog sneller bij je op de rekening te zetten.
Wat kost het eigenlijk?
Het nadeel van factoring is natuurlijk dat er kosten aan verbonden zijn. Hoeveel hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van jouw omzet, de verzekerbaarheid van jouw debiteur en de betalingstermijn van de opdrachtgever. De kosten worden geheven als een klein percentage dat we inhouden op jouw factuur. Dit percentage noemen we de factorfee. De factorfee varieert tussen de ‘1.5% en 5%’. Om een accuraat percentage te krijgen kun je het beste een vrijblijvende offerte aanvragen.
Op onze kostenpagina kun je meer lezen over de factoren die jouw factorfee bepalen.
Iets voor jou?
Ben je het beu om 30 dagen of langer te moeten wachten op de betaling van je facturen? Geen zin meer in het nabellen van debiteuren? Geen zorgen meer willen maken over dat je debiteur failliet gaat? Dit soort problemen liggen in het verleden wanneer je besluit om jouw factuur te verkopen.