Als ondernemer kan het veel rust geven om een goed zicht te hebben op de liquiditeit van je bedrijf. Als jouw bedrijf genoeg geld heeft om alle openstaande facturen en schulden op de korte termijn te kunnen betalen, dan is het bedrijf liquide. Door zeker te weten dat je aan al jouw betaalverplichtingen kunt voldoen, kun je met een gezonde hoeveelheid zelfvertrouwen aan het werk. Een goed werkend financieel systeem geeft jouw bedrijf de ruimte. En het zijn juist die zelfverzekerdheid en ruimte die vaak hard nodig zijn om jouw bedrijf verder te laten groeien.
Snellere toegang tot geld
Mocht je zeker willen weten dat jouw bedrijf er financieel sterk voor staat? Dan kan factoring misschien een uitkomst bieden. Het idee van factoring is dat jij jouw openstaande facturen aan een ander bedrijf kunt doorverkopen. Dit bedrijf betaalt jou onmiddellijk een deel van de factuur uit, ondanks dat de factuur nog niet betaald is door de klant. Sterker nog, het bedrijf gaat vervolgens voor jou aan de slag om ervoor te zorgen dat de openstaande factuur op tijd door de klant wordt betaald. Als de klant heeft betaald, rekent het bedrijf kosten voor de geleverde service, en betaalt vervolgens de rest van het geld aan jouw bedrijf. In plaats van lange wachttijden komt er met factoring dus een constante geldstroom binnen, en heb jij als ondernemer financiële zekerheid.
Voor kleine bedrijven
Voor sommige ondernemers klinkt factoring als een ingewikkeld proces, dat niet geschikt is voor kleine bedrijven. Niets is minder waar! Factoring is echt niet alleen nuttig voor de allergrootste bedrijven in Nederland. Factoring voor een MKB is minstens even goed, en kan soms zelfs behulpzamer zijn. Kleine en middelgrote bedrijven moeten vaak nog iets meer rekening houden met hun liquiditeit, en deze bedrijven lijden ook veel meer onder wanbetalers. Door slim gebruik te maken van factoring voorkom je als klein bedrijf niet alleen veel extra kosten, je weet ook zeker dat jouw klanten zich aan de gemaakte afspraken houden. Je krijgt elke factuur gegarandeerd uitbetaald, en bij overeenkomsten zit ook een kredietverzekering inbegrepen. Deze is er om jouw bedrijf te beschermen als een klant ondanks alle maatregelen toch een keer te laat, of zelfs helemaal niet betaalt.
De kosten van factoring
Zodra je een factuur verkoopt, betaal je meestal per factuur een klein percentage aan de factor. Er zijn verschillende soorten factoring, en de factoring kosten verschillen per dan ook per situatie. Vaak wordt er samen met jou gekeken naar de situatie van jouw bedrijf. Hierbij wordt naar verschillende zaken gekeken, zoals: de gemiddelde omzet van jouw bedrijf, de lengte van de betalingstermijnen van jouw klant, en de kredietwaardigheid van jouw klant. Door naar al deze kenmerken te kijken, kan er een uiteindelijke factor fee worden opgesteld. Deze wordt vervolgens dus van elke factuur afgetrokken. Elk bedrijf is natuurlijk uniek, en de situaties waarin een bedrijf zich bevindt ook. Er kan dus alleen samen met de factor een op maat gemaakte oplossing worden gemaakt.