Het is inmiddels ruim twee jaar geleden dat Elon Musk Twitter overnam. Sindsdien is er veel veranderd op het platform. De naam werd veranderd naar X, een groot deel van het personeelsbestand werd de deur gewezen en er werden drastische wijzigingen aangebracht in het beleid rondom contentmoderatie.
De grootste geplande aanpassing van het platform is echter nog niet rond. Musk beloofde namelijk van Twitter een superapp te maken. Wat houdt zo’n app precies in en heeft dit plan kans van slagen in Nederland? Je leest het in dit artikel.
Wat is een superapp?
Laten we beginnen bij het begin. Want wat is een superapp eigenlijk precies? Heel simpel gezegd is het een app waarmee je praktisch gezien alles kunt doen. Denk aan berichten versturen, bellen, eten bestellen, een taxi regelen, enzovoort.
Het meest bekende voorbeeld van een superapp is het Chinese WeChat. Deze app begon als een simpel platform om berichten mee te sturen naar je contacten, maar de functionaliteiten werden snel uitgebreid. Inmiddels kun je met deze app bijvoorbeeld ook je dagelijkse financiën regelen en zelfs een afspraak inplannen bij de dokter.
Heeft een superapp kans van slagen bij ons in Nederland?
Het plan van Musk was om van Twitter de Amerikaanse tegenhanger van WeChat te maken. De dalende gebruikersaantallen lijken erop te duiden dat dit plan nog niet echt van de grond wil komen. ExpressVPN onderzocht of het plan in Nederland een kans van slagen zou hebben. De conclusie is niet rooskleurig voor de oprichter van Tesla en SpaceX.
Bestaande platformen zijn al ingeburgerd
Allereerst wordt gesteld dat Musk eigenlijk te laat is met zijn idee. De bestaande superapps kregen tractie omdat ze bij de introductie van nieuwe functionaliteiten een van de eerste waren die deze functionaliteiten aanboden. Inmiddels hoeft X bijvoorbeeld niet te proberen om een etenbezorgdienst te introduceren in Nederland, omdat deze markt al gedomineerd wordt door spelers zoals Thuisbezorgd. Op dezelfde manier gebruikt voor het boeken van een taxi veel mensen al Uber en zit niemand echt te wachten op een nieuwe taxidienst van X.
Geen nieuwe digitale betaalmethoden nodig
Een andere belangrijke reden voor het succes van WeChat, was het feit dat veel Chinezen voor de komst van WeChat nog niet online bankierden. Toen dit ze mogelijk werd gemaakt door de app die ze al gebruikten voor het sturen van berichten, ging er een wereld voor ze open. In Nederland is online bankieren de norm en zal de introductie van een nieuwe online betaaldienst niet voor veel reuring meer zorgen.
Regelgeving zit in de weg
Amerikaanse regelgeving is iets waar Musk herhaaldelijk tegenaan loopt bij zijn superapp-ambities. Helaas voor hem zal dat in Nederland niet anders worden. Zeker de privacy- en concurrentiewetgeving zijn in Nederland vrij streng, wat niet gunstig is voor de ontwikkeling van een app die een rol moet spelen in zoveel mogelijk onderdelen van het dagelijks leven van haar gebruikers.