Als zzp’er ben je een zelfstandig ondernemer, die gewend is om aan te pakken. Dat doe je niet alleen in je beroep, maar je moet dat ook doen voor je pensioen. Als zzp’er bouw je geen pensioen op via een werkgever, dus moet je zelf aan de slag. Wil je later een goed inkomen hebben, dan is het belangrijk dat je nu al begint met pensioenbeleggen voor zzp’ers.
De pijlers onder het pensioenstelsel
De opbouw van pensioen als zzp’er werkt eigenlijk hetzelfde als voor iemand die zelf extra pensioen wil opbouwen. De pensioenopbouw in Nederland kan via drie pijlers. Naast de AOW (pijler 1) en de mogelijkheid om pensioen op te bouwen via een werkgever (pijler 2), kun je zelf een pensioenpotje opbouwen in pijler 3 van het pensioenstelsel. Het pensioen van zzp’ers moet dus vooral uit deze pijler komen, als aanvulling op de AOW. Er zijn tientallen partijen waar je terecht kunt voor zzp pensioenbeleggen. Finner geeft een overzicht van alle zzp pensioenaanbieders in de derde pijler. De partijen waar je kunt beleggen voor een zzp pensioen vallen grofweg uiteen in twee categorieën:
- je kiest zelfstandig de fondsen waarin u belegt zonder advies,
- of je kunt het beleggen helemaal uitbesteden na een risico-advies.
De fiscus helpt een handje mee
Beleggen voor zzp pensioen kan met fiscaal voordeel, want de Belastingdienst helpt een handje mee om jaarlijks geld opzij te zetten. Dat heet de jaarruimte. Door gebruik te maken van de jaarruimte hoef je nu geen inkomstenbelasting te betalen over het geld dat je belegt voor je pensioenvoorziening. Je gaat pas inkomstenbelasting betalen als je het opgebouwde zzp pensioen laat uitkeren. Vaak gaat dat dan tegen een lager tarief. Als zzp’er bouw je zelf pensioen op volgens dezelfde fiscale regels als werknemers die gebruik maken van deze 3e pijler.
Maar het betekent wel dat het geld dat je in box belegt voor je pensioen 1 geblokkeerd is tot je AOW-leeftijd. Daar kun je tussentijds dus niet bij. Dat is wel iets om je bewust van te zijn. Hierin verschilt pensioenbeleggen namelijk van gewoon vermogensbeheer. Dit nadeel heeft echter wel een voordeel. Omdat je inleg en rendementen geblokkeerd zijn als pensioenvoorziening, telt het opgebouwde pensioenvermogen niet mee voor de vermogensbelasting.
Tijd en ruimte
Voor zzp pensioenbeleggen geldt hetzelfde als voor gewoon beleggen: tijd is je vriend! Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om een mooi vermogen voor later op te bouwen. Een lange horizon is bij beleggen ideaal, omdat de kans op een goed rendement dan het grootst is en beleggen op de lange termijn meer oplevert dan sparen. En als je jaarruimte niet voldoende is? Dan kun je nog altijd extra aanvullend beleggen via vermogensbeheer. Je mist in dat geval de fiscale voordelen, maar niet het hogere rendement op beleggen.
Vergelijk zzp pensioenbeleggers
Pensioenbeleggen met fiscaal voordeel kan als zzp’er via diverse aanbieders. Banken en verzekeraars bieden deze diensten aan, maar ook andere partijen. Voordat je een keuze maakt is het belangrijk om te vergelijken. Dat kan het beste via het onafhankelijke vergelijkingsplatform Finner, waarop je een overzicht vindt van alle pensioenaanbieders in Nederland. Die kun je vervolgens vergelijken op voorwaarden, rendementen en kosten. Neem daar de tijd voor, want elke euro die je kwijt bent aan kosten, zie je niet terug op je oude dag. Vergelijk aanbieders en kies het beste pensioen voor zzp’ers.