Als je ervoor kiest om te ondernemen als zelfstandige, wil je graag zoveel mogelijk zekerheid hebben over je verwachte jaaromzet. Dan kan een langdurige opdracht bij één betrouwbare opdrachtgever een welkom gegeven zijn. Eén opdrachtgever, één factuuradres, langdurig onder de pannen, geen acquisitie en vooral minder onzekerheid. Maar is het ook zo mooi als het lijkt? Als je lang voor één opdrachtgever werkt, kunnen er zowel voor jou als voor je opdrachtgever verschillende nadelige situaties ontstaan.
Wat zijn de risico’s voor jou als zelfstandig ondernemer en voor jouw opdrachtgever?
De invoering van de Wet DBA heeft voor onzekerheid gezorgd binnen de zzp-markt. In het kort komt het erop neer dat een zzp'er moet werken volgens een overeengekomen en goedgekeurde modelovereenkomst anders kan hij/zij worden aangemerkt als schijnzelfstandige. De financiële gevolgen hiervan kunnen dan aanzienlijk zijn en zowel de opdrachtgever als de zzp'er kunnen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Veel opdrachtgevers zoeken daarom nu naar oplossingen.
Financiële risico's
Zij willen graag werken met zzp'ers en zelfstandig professionals, maar willen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de eventuele arbeidsrechtelijke en fiscale risico’s. Dan kunnen ze net zo goed een arbeidsovereenkomst sluiten.
De risico’s van de opdrachtgever zijn grotendeels arbeidsrechtelijk van aard en in mindere mate fiscaal. Wanneer een zzp'er een langdurige opdracht heeft bij een opdrachtgever waarbij de feitelijke werksituatie zowel arbeid, loon als gezag bevat, kan er aanspraak gemaakt worden op een dienstverband. Deze aanspraak kan komen van de zzp'er, maar ook van aanverwante organisaties zoals verzekeraars, pensioenfondsen en het UWV.
Dit brengt dus financiële risico’s met zich mee. Je kunt het vergelijken met de brandverzekering voor je huis. De kans dat je brand krijgt is niet groot maar de financiële schade is enorm wanneer het wel gebeurt. Veel opdrachtgevers zullen hierdoor geneigd zijn om alleen nog met zzp'ers te werken die zich laten payrollen of werken volgens het Uniforce-concept, de DUBV.
Fiscale risico's
De risico’s voor de zzp'er liggen met name op fiscaal- en financieel niveau. Indien je langdurig één opdrachtgever hebt waarbij je werksituatie zowel arbeid, loon als gezag bevat en je bij belastingcontrole niet aan de ondernemingscriteria voldoet, dan loop je kans op navorderingen en boetes. De kans dat de Belastingdienst jou hierop persoonlijk controleert is niet groot. Maar wanneer dit wel gebeurt en als blijkt dat er sprake is van een verkapt dienstverband, dan zijn de financiële risico’s niet te overzien.
De Belastingdienst heeft het recht om 5 jaar terug te kijken, dus hoe langer de opdracht des te groter het mogelijke financiële gevolg. Gelukkig zijn er meerdere criteria en is één criterium niet bepalend maar het is goed om de risico’s in de juiste proporties te zien wanneer je gaat starten als zzp'er.
Wat kun je als ondernemer doen om die risico’s te verkleinen?
Het werken volgens een goedgekeurde modelovereenkomst is een goede eerste stap om deze risico’s voor zowel de opdrachtgever als voor jezelf te verkleinen. Hierdoor kun je gebruik blijven maken van de verschillende fiscale voordelen als je vanuit een eenmanszaak werkt.
Ook is het mogelijk te werken vanuit een DUBV. Je zal dan wel moeten inleveren op de fiscale voordelen. Daarentegen is jouw opdrachtgever (en ben jijzelf ook) volledig gevrijwaard van arbeidsrechtelijke en fiscale risico's. Die langdurige opdracht is dan ook geen last meer, maar een opdracht die jij als zelfstandig ondernemer in alle vrijheid en met zekerheid kan blijven doen.