De gevolgen van letselschade zijn groot voor een zzp'er. Door het stilliggen van het werk komen er geen inkomsten meer binnen, en eventuele aankomende projecten of opdrachten moeten afgezegd worden. Ondertussen lopen de vaste lasten gewoon door, en zijn er vanwege het ongeval misschien zelfs extra kosten op te vangen. Een belangrijke eerste stap is daarom juridisch advies inschakelen bij een specialist op dit gebied, zoals Drost Letselschade. In dit artikel zullen we nader ingaan op wat een zzp’er kan verwachten in geval van letselschade door een bedrijfsongeval.
De schadeposten bij letselschade
Er zijn verschillende schadeposten waar een zzp’er mee te maken krijgt. Zo zijn er de kosten die door het ongeluk ontstaan zijn, zoals schade aan spullen of medische kosten. Daarnaast zijn er natuurlijk de gemiste inkomsten. Wanneer een werknemer ziek wordt is er immers sprake van doorbetaling, terwijl een zzp’er het zonder loon moet stellen. Ook kan er smartengeld aan te pas komen. Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade, zoals de geestelijke of psychische klachten die het gevolg zijn van het ongeval. Tenslotte zijn er nog de juridische kosten die gemaakt worden voor het inschakelen van een specialist.
Als zzp’er letselschade verhalen
Om deze schade te kunnen verhalen moeten er een aantal stappen gezet worden. De eerste stap is het formeel aansprakelijk stellen van de verzekeraar van de tegenpartij. Vervolgens moet de schadeclaim juridisch onderbouwd worden op financieel, juridisch en medisch vlak. Aan de hand daarvan kan het bedrag van het voorschot bepaald worden. Is er nog geen sprake van herstel en blijft de situatie van kracht, dan blijft ook de juridische en financiële onderbouwing doorgaan. Dat houdt in dat het betalen van voorschotten ook verdergaat. Pas op het moment van een medische eindsituatie kunnen alle schadeposten berekend worden, om daarmee de letselschadeclaim af te wikkelen. Levert de letselschade blijvende beperkingen op, moet een inventarisatie gemaakt worden op grond waarvan een berekening wordt gemaakt.
Een lastig traject
Het afwerken van dit traject kan lang en ingewikkeld zijn. Zo is er tijd nodig om te genezen van het letsel. Daarnaast zal de tegenpartij zich niet altijd zomaar neerleggen bij de hoogte van de financiële vergoeding, vooral als die erg oploopt. Bovendien is het berekenen van smartengeld een lastige kwestie. Het is niet eenvoudig om depressieve klachten, stress of slapeloze nachten uit te drukken in een bedrag. Om de hoogte van smartengeld toch enigszins objectief te kunnen bepalen, wordt het gebruik gemaakt van de ANWB Smartengeldgids. Hierin staan eerdere uitspraken van rechters vermeld, inclusief het bedrag aan smartengeld dat is toegekend. Aan de hand van deze jurisprudentie kan tot een oordeel worden gekomen.
Het nut van een belangenbehartiger
Vooral voor een zzp’er, die er toch eerder alleen voor staat, is het belangrijk om in het geval van letselschade een deskundige in te schakelen om de belangen te behartigen. Helemaal als de schade nog voortduurt en de zzp’er herstellende is, is het fijn om een belangenbehartiger te hebben die bijstand biedt. Het heeft bovendien veel voordelen om het contact met de tegenpartij over te laten aan een deskundige, die beter vertrouwd is met de gang van zaken. Zo sta je er als zzp’er niet alleen voor!