Verzekeraars die tussentijds hun premie verhogen, doen dat op basis van de en-bloc clausule, ook wel herzieningsclausule. Het is een beding in de polisvoorwaarden, dat de verzekeraar de mogelijkheid geeft om de premies tussentijds te verhogen.
Waar is de en-bloc clausule voor bedoeld?
De en-bloc clausule geeft verzekeraars de mogelijkheid om in geval van nood, bijvoorbeeld door toenemende schadelasten, de premie te verhogen.
Op het eerste gezicht is dit logisch. De samenleving verandert voortdurend waardoor ook risicofactoren kunnen veranderen. Als bijvoorbeeld het aantal auto-inbraken plotseling fors toeneemt, dan heeft dat uiteraard gevolgen voor de premie van autoverzekeringen.
Hoe de en-bloc clausule misbruikt wordt
Een verzekeraar behoort de en-bloc clausule zeer terughoudend te gebruiken. Als verzekeraar is het immers je taak risico’s goed in te schatten. Doet hij zijn werk goed, dan is deze clausule helemaal niet nodig.
Helaas gebruiken veel verzekeraars de en-bloc clausule als marketingmiddel. Ze kopen marktaandeel door te stunten met hun premiestelling. Zo halen ze veel nieuwe klanten binnen met een premie waarvan ze weten dat die eigenlijk te laag is. De en-bloc clausule geeft hen de mogelijkheid die premie later weer te corrigeren.
Wat te doen?
In het geval van die twee euro per maand zullen veel mensen niet eens in de gaten hebben dat ze misleid worden. Maar wanneer het om een grote verzekering gaat, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, kan zo’n premiestijging behoorlijk oplopen.
Er zijn in dat geval drie opties:
- Beëindig je AOV en neem het risico op arbeidsongeschiktheid voor eigen rekening. Niet zo verstandig. Arbeidsongeschiktheid is een risico dat maar weinigen zelf kunnen dragen.
- Je neemt deel aan een zogenaamd Broodfonds. Het probleem is alleen dat een broodfonds nooit al je risico’s kan afdekken. (Een uitkering van maximaal 2 jaar is echt niet altijd voldoende. En als het geld op is, krijg je niets.)
- Zoek een nieuwe AOV.
Misschien vraag je je af of een nieuwe AOV nou wel echt iets toevoegt. Zijn die verzekeraars niet allemaal hetzelfde?
Dat hangt ervan af. Verzeker je je via een collectief, dan heb je een machtige bondgenoot die in staat is scherp te onderhandelen. Die meteen in de gaten heeft wanneer verzekeraars oneerlijke spelletjes spelen. Premieverhogingen zullen altijd voorkomen. Maar je weet in elk geval dat je niet bij de neus genomen wordt.