Een groeiende groep millennials ziet zelfstandig ondernemen als dé manier om hun eigen leven in te delen. Millennial-zzp’ers willen flexibiliteit, de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en veel vrijheid in hun werk. Als zelfstandig millennial moet je waarschijnlijk tot ongeveer je zeventigste werken, maar velen zien pensioen als een zorg van later. Zes redenen waarom je nu al naar je pensioen zou moeten kijken.
1. De pensioenleeftijd blijft stijgen
Hoe ouder de Nederlandse bevolking wordt, hoe hoger de pensioenleeftijd. Deze is namelijk gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. De kans is groot dat jij als millennial-zzp’er pas op late leeftijd een AOW-uitkering krijgt. Volgens de rekentool van de SVB is de verwachte AOW-leeftijd van een 35-jarige op dit moment 69 jaar. De AOW die je dan krijgt, is bovendien geen vetpot. Als je dus voldoende inkomen wilt op je pensioenleeftijd, moet je op tijd starten met iets te regelen.
2. Nederland vergrijst en millennials betalen steeds meer
Het is nog maar de vraag of de AOW in zijn huidige vorm straks nog bestaat. Alle werkenden betalen via de belasting voor de AOW-uitkering van de gepensioneerden. De verhouding tussen werkenden en AOW’ers is door de naoorlogse babyboomgeneratie echter uit balans geraakt. Oftewel: een steeds kleinere groep werkenden moet de AOW-premies voor een steeds groter wordende groep AOW’ers betalen.
3. Een klassiek pensioenfonds biedt niet altijd zekerheid
Om pensioen te kunnen uitkeren, moeten pensioenfondsen genoeg geld in kas hebben. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat je als gepensioneerde zzp’er minder pensioen ontvangt dan je verwacht en/of nodig hebt. De pensioenen zijn al een aantal jaren niet gecorrigeerd voor de inflatie. Sterker nog: er is door sommige pensioenfondsen zelfs gekort op de uitkeringen.
Kortom: de zekerheid van 'voldoende pensioen' bestaat ook niet bij een klassiek pensioenfonds. Als zzp’er heb je zelf de keuze bij welke partij je pensioen gaat opbouwen. Je hebt de mogelijkheid om individueel aanvullend pensioen, zoals bij BrightPensioen, te regelen. Dan bouw je een eigen, individuele pensioenpot op voor later.
4. Een (pensioen)gat in je hand
Zet je als jonge zzp’er (nog) niets (aanvullend) opzij voor je pensioen? Dan heb je waarschijnlijk net iets meer te besteden dan iemand met hetzelfde inkomen die wél pensioen opbouwt. Maar even waarschijnlijk heb je ook een groter pensioengat. Je bouwt te weinig op om straks relaxed te kunnen leven. Maak daarom een pensioenberekening om te voorkomen dat er een pensioengat ontstaat of dat dit groter wordt.
5. Pensioenen stijgen niet (automatisch) mee met de inflatie
De inflatie in de maanden maart (9,7%) en april (9.6%) was de hoogste na april 1976, volgens het CBS. De consumentengoederen en -diensten waren dus bijna 10% hoger dan een jaar eerder. Dat voelt iedereen in zijn portemonnee, ook jij als zzp’er. Pensioenen stijgen niet altijd automatisch mee met de inflatie. In pensioentaal: ze worden niet geïndexeerd. Houd daarom ook rekening met inflatie als je een pensioenberekening maakt. Voor de langjarige inflatie moet je normaliter rekening houden met 2% per jaar.
6. Jouw pensioen uitstellen 'kost' je duizenden euro’s
Pensioen is misschien wel het favoriete uitstelonderwerp van de gemiddelde Nederlander. Het wordt wel als belangrijk gezien, maar niet als urgent gevoeld. Dat kan je duur komen te staan. Hoe later je met pensioen opbouwen begint, hoe meer je moet inleggen om voldoende pensioen op te bouwen. Dit heeft vooral te maken met het rendement-op-rendement-effect. Bereken met deze rekentool hoeveel pensioen het jou scheelt als je dit een paar jaar uitstelt.
Slim om even stil te staan bij je pensioen
Het is dus slim om als millennial-zzp’er even stil te staan bij je pensioen, ook al ligt dit nog ver in de toekomst. Oriënteer je goed op de mogelijkheden. Lees ook het kennisartikel: Pensioen opbouwen als zzp’er. En maak gebruik van onze gratis downloads, specifiek de rekentool 'Jouw jaarruimte berekenen', het whitepaper '7 manieren om zelf je pensioen te regelen' en de hand-out 'Samen pensioen opbouwen. Samen de winst delen'.
Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het regelen van jouw pensioen, kun je als lid van Het Ondernemerscollectief altijd gebruikmaken van onze speciale pensioen helpdesk.