Er zijn verschillende redenen om als zzp'er gebruik te maken van factoring, maar in alle gevallen komt het erop neer dat je behoefte hebt aan kapitaal. Als zzp’er ben je nu eenmaal erg afhankelijk van je klanten. Als je dan lang moet wachten tot de facturen zijn betaald, kun je als zelfstandige in de financiële problemen komen. Factormaatschappijen maken het dan mogelijk om je geld eerder uit te laten betalen via factoring.
Als ondernemer ga je er vanuit dat de facturen, die je na het afronden van een opdracht naar opdrachtgevers hebt gestuurd op tijd worden betaald. Toch krijgt bijna iedere kleine ondernemer, ondanks het vermelden van een betalingstermijn, wel eens te maken met te laat of niet betaalde facturen. Dit kan voor (startende) ondernemers erg lastig zijn. Je moet wachten op de betalingstermijn van jouw opdrachtgever, terwijl je dat geld nu juist zo goed kunt gebruiken. Factoring kan hiervoor de ideale oplossing zijn.
Een factoringmaatschappij betaalt jouw factuur direct aan je uit. Jouw werkkapitaal groeit hierdoor, zodat jouw onderneming kan groeien. Als ondernemer beschik je direct over liquide middelen om alle inkomende facturen te voldoen of om extra in groei te investeren. Middelen die je nu eenmaal moeilijker krijgt als je aanklopt bij een bank.
Betalingstermijnen lopen op door coronacrisis
Zeker als je pas begonnen bent als ondernemer, is het belangrijk dat je op tijd je facturen betaald krijgt. Dat valt in de praktijk niet mee. Vooral grote opdrachtgevers hebben er een handje van om kleine ondernemers en leveranciers lang te laten wachten. En door de coronacrisis is het betaalgedrag er niet beter op geworden. Bijvoorbeeld financieel dienstverlener Graydon ziet de betalingstermijnen van grote bedrijven oplopen tot een gemiddelde van 41,5 dagen. In de tien jaar ervoor was de termijn juist aan het dalen naar 36,5 dagen.
Niet voor niets heeft het kabinet dit jaar stappen gezet om de wettelijke betalingstermijn aan te scherpen. Ligt die nu nog op 60 dagen, door een wetswijziging wordt dit straks de helft. Hierdoor wordt het voor zzp’ers gemakkelijker om met grote bedrijven zaken doen. Zeker voor een startende ondernemers kan het erg ongemakkelijk zijn om voortdurend achter zijn of haar geld aan te moeten bellen, want per slot van rekening wil je de relatie met je klant niet vertroebelen.
Dit kun je doen als een factuur niet betaald wordt.
Wil je zekerheid dat je over voldoende middelen beschikt, maar vind je het lastig om je hard op te stellen tegenover je opdrachtgever? Dan kan factoring voor jou de oplossing bieden. Bij deze vorm van debiteurenfinanciering besteed je als ondernemer het debiteurenbeheer uit aan een specialist (lees hier meer over factoring.)
Met factoring wordt jouw factuur snel uitbetaald
Factoring is in ons land nog niet erg bekend, maar heeft veel voordelen. Door gebruik te maken van de diensten van een factoringmaatschappij kan een ondernemer zijn facturen laten voorfinancieren. Vrijwel direct na het versturen, krijg je als ondernemer nagenoeg het gehele factuurbedrag uitbetaald op jouw rekening. De factormaatschappij wacht vervolgens op de gehanteerde betalingstermijn van de opdrachtgever.
Mocht het zo zijn dat jouw debiteur onverhoopt niet op tijd betaalt, dan neemt de factoringmaatschappij het debiteurenbeheer van je over. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over het versturen van herinneringen en het nabellen van je opdrachtgevers. Je hebt op deze manier tijd om je te richten op het ondernemen.
Factoringsmaatschappij neemt ook faillissementsrisico over
De factoringmaatschappij neemt niet alleen het debiteurenbeheer van je over, maar ook het faillissementsrisico. Dit houdt in dat opdrachtgevers grondig worden gecheckt. Van deze check merkt je als opdrachtgever overigens niets. Hierdoor is de factoringmaatschappij in staat het faillissementsrisico van je over te nemen. In het geval dat je debiteur failliet mocht gaan hoef je het bedrag dan ook niet terug te betalen.