We vertellen graag over onze successen. Uw producten en diensten zijn immers van topkwaliteit, geven langdurige resultaten en dat allemaal voor een scherpe prijs. En u bent niet de enige die dat zegt: uw website staat natuurlijk vol lovende recensies van tevreden klanten. Op netwerksite LinkedIn zien we hoe Joost zijn klant Gabrie aanbeveelt als een ‘vriendelijke en resultaatgerichte professional’. En U raadt het al, op Gabrie’s site vinden we Joost aanbevolen als ‘enthousiast’ en ‘geweldig om mee samen te werken’. Maar ja, als iedereen alleen maar succes heeft, wordt de geloofwaardigheid van al die successen steeds kleiner. Wie echt op wil vallen, vertelt daarom alleen nog maar blunders. Blunders zijn veel geloofwaardiger, eerlijker en…als u mij vertelt wat uw blunders zijn, weet ik pas echt wat u heeft geleerd. Tijd voor een blunderbetoog!
Toen de DSB-bank failliet ging, ging veel aandacht uit naar de ontslagen medewerkers. Bijna 2000 mensen kwamen midden in de crisis op straat te staan. En hun besmette CV’s (‘ik heb gewerkt voor een bank die failliet is gegaan’) zouden hun kansen op de arbeidsmarkt alleen maar verkleinen. Niets bleek echter minder waar. De ontslagen medewerkers hadden in no-time weer een baan. Recruiters en headhunters bleken in de rij te staan voor deze mensen. De reden? Veel banken en verzekeraars realiseerden zich dat het lot van de DSB ook wel eens hun lot kon zijn, en waren maar al te blij mensen in huis te kunnen halen die ze precies konden vertellen hoe het niet moet. Want wie zou als eerste in de gaten hebben als een bank de verkeerde kant op dreigt te gaan? Die cum-laude afgestudeerde MBA-graduate die ieder probleem te lijf gaat met een gestandaardiseerde risk analysis, een dozijn chart flows en een vuistdik rapport over strategic control management, of toch die in de praktijk gepokte en gemazelde oud-medewerker van DSB?
U leert toch ook pas echt als er iets misgaat?
Meestal leren we pas echt als het fout gaat. Als ik nu een nieuwe auto moest kopen, zou het zonder twijfel een Toyota zijn. Gegarandeerd dat het remsysteem daar nu veiliger dan veilig is. De Efteling merkte hetzelfde: toen het pretpark vorig jaar een bijna-ongeluk had met de achtbaan de Python, had het de dag erop een record aantal bezoekers. En mocht Gerard Kemkers u de weg wijzen, dan weet u zeker dat hij u echt niet de verkeerde kant op zal sturen.
Blunders als recruitmenttool
En waarom zou u dus niet eens wat vaker een blunder vertellen? Roel Pieper, oud-Philips topman, heeft blunders zelfs verheven tot recruitmenttool. Hij vroeg in zijn Philipstijd bij de werving van nieuw topmanagement altijd als eerste naar gemaakte blunders. Een kandidaat die dan doodleuk antwoordde dat hij nog nooit geblunderd had, werd direct afgewezen: ‘Mensen die nog nooit fouten hebben gemaakt noemen we bij Philips stagiaires’. Pieper realiseerde zich dat échte toppers zo goed zijn doordat ze geleerd hebben van hun blunders.
Sterker nog, toen Pieper een nieuwe CFO (de hoogste financiele man) zocht, nam hij iemand aan die bij zijn sollicitatie vertelde over een enorme fout die hij had gemaakt. Een fout die zijn toenmalige werkgever IBM maar liefst anderhalf miljoen euro had gekost. ‘Ik heb hem direct aangenomen.’, zei Pieper. ‘Van zo iemand weet ik één ding zeker: dat doet hij nooit weer. En hij durft er gewoon over te vertellen. Wij zoeken geen mensen die weglopen voor hun fouten. En bij onze personeelsafdeling zijn ze ook altijd blij als ik ze vertel dat ik personeel aanneem dat op kosten van onze concurrent al scholing heeft gevolgd ter waarde van anderhalf miljoen euro’.
Succes met uw blunders!
Vertel me uw blunders en ik weet wat u echt hebt geleerd. En het leuke aan blunders vertellen is wat Youp van ’t Hek wel eens het Lourdes-effect heeft genoemd: wie naar Lourdes komt met een versleten heup, voelt zich stukken beter als hij iemand tegenkomt die zonder benen in een rolstoel zit. En zo werken blunders ook: als u de moeite neemt er een te vertellen, is de kans groot dat uw gesprekspartner zelf ook een blunder gaat vertellen. En die is meestal nog stukken erger dan de uwe. Voelt u zich gelijk een stuk beter. Dus aarzel niet, en vertel uw blunders. Geheid dat u daar succes mee heeft!
Kijk voor meer columns van Richard Engelfriet op www.richardengelfriet.nl of volg hem op twitter via @rengelfriet
- Laatste update:
- Plaatsingsdatum:
Slimme zzp'er vertelt liever blunders dan successen.
We vertellen graag over onze successen. Uw producten en diensten zijn immers van topkwaliteit, geven langdurige resultaten en dat allemaal voor een scherpe prijs. En u bent niet de enige die dat zegt: uw website staat natuurlijk vol lovende recensies van tevreden klanten. Op netwerksite LinkedIn zien we hoe Joost zijn klant Gabrie aanbeveelt als een ‘vriendelijke en resultaatgerichte professional’.
Blogs
05 november 2024
Grote opdracht binnen? Zo houd je als zzp'er je cashflow gezond!
29 oktober 2024
In 7 stappen veiliger online ondernemen als zzp’er
ZZP Agenda
november
27
Online | 10.00 uur
Het Ondernemerscollectief: Content Creatie in Canva
november
27
Online | 15.00 uur