Werken naast WW meld je bij het UWV
Als je weer gaat werken tijdens WW, dan moet je dit melden aan het UWV. Dat geldt als je weer in loondienst werkt, maar ook als je af en toe een klusje doet, betaald of onbetaald. Je moet doorgeven wat voor werk je doet, voor hoeveel uur en wat de eventuele inkomsten daarbij zijn. Het UWV verrekent dit met je WW-uitkering. Het goede nieuws is echter dat het vanaf 1 juli 2015 loont om te werken tijdens WW! Voorheen werd elke verdiende euro verrekend met de WW-uitkering. Na 1 juli mag je 30% van het verdiende brutoloon zelf houden. Als je voor meer dan vijf uur per week werkloos blijft, dan moet je doorgaan met solliciteren. De WW uitkering stopt wanneer je voor minder dan vijf uur per week werkloos bent.
Starten als zelfstandig ondernemer vanuit de WW
De overheid stimuleert mensen die vanuit de WW een eigen bedrijf willen beginnen. Er is namelijk een regeling om te starten mét behoud van uitkering. Op ikwordzzper.nl staat een handig artikel dat je op weg helpt. In het artikel staat een voorwaarde om te slagen als ondernemer: je moet uit het juiste ondernemershout gesneden zijn. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt geen garantie of je voldoende inkomsten kunt verdienen. Bovendien verlies je als ondernemer op den duur je recht op WW, Ziektewet en WIA (de opvolger van de WAO).
Freelance opdrachten doen mét sociale zekerheid
Gelukkig bestaat er een manier waarop je als freelancer klussen kunt doen vanuit de WW, zonder het recht op WW, Ziektewet en WIA te verliezen. Met payrolling sta je op de loonlijst, waardoor je het recht op WW, Ziektewet en WIA behoudt en zelfs verder opbouwt. Zelfs pensioenopbouw is mogelijk! Je maakt verder zelf afspraken over het werk en je tarief met je opdrachtgever(s). In die zin werk je volledig als zelfstandige.
Kun je freelance klussen doen, maar nog niet fulltime? Dan vult het UWV jouw inkomen aan met een WW-uitkering.
Toch liever een vaste baan?
Het is begrijpelijk dat je liever een vaste baan wilt dan een carrière als freelancer. Maar door als freelancer actief te blijven, kom je sneller in aanmerking voor een vaste baan dan wanneer je werkloos bent en WW ontvangt. Het is dus aan te raden om tijdens je zoektocht naar een vaste baan als freelancer verschillende klussen uit te voeren.
Praktijkvoorbeeld: “Dankzij payrolling heb ik nu een vaste baan”
"Ik verloor mijn baan bij de NS na 27 jaar trouwe dienst. Ik was er werkzaam in diverse technische en leidinggevende functies. Maar de NS wilde verjongen, en daar paste ik met mijn 49 jaar toen niet meer bij.
Ik belande in de WW en ging direct op zoek naar een nieuwe baan. Dat lukte niet, mede vanwege mijn leeftijd. Gelukkig kon ik op een gegeven moment, dankzij een oud collega, verschillende losse opdrachten verrichten voor bedrijven.
De grote vraag was echter: hoe kon ik me laten verlonen voor de losse opdrachten? Ik wilde per se geen zelfstandig ondernemer worden, want dan zou ik mijn recht op WW en Ziektewet en WIA verliezen. Mijn oud collega wees mij op payrolling van Tentoo als alternatief. Op dat moment wist ik nog niet wat payrolling inhoudt. Ik kwam erachter dat ik via payrolling als freelancer opdrachten kan uitvoeren voor opdrachtgevers, zonder daarbij de sociale zekerheid te verliezen. Daarom was payrolling tijdens de WW voor mij dé oplossing om weer aan het werk te gaan.
Begin januari van dit jaar heb ik bij één van mijn opdrachtgevers een vast contract aangeboden gekregen. Mede dankzij de keuze om via payrolling als freelancer opdrachten uit te voeren heb ik nu dus een vaste aanstelling! Uiteindelijk heb ik daardoor slechts acht maanden gebruik hoeven maken van de WW."
Henri Janssen
53 jaar
Technisch Schrijver