Starten als ondernemer brengt onzekerheid met zich mee. Lukt het om de gedane investeringen terug te verdienen? Zijn de inkomsten hoog genoeg om de onderneming rendabel te maken? Sluit het gekozen bedrijfsplan aan op de laatste trends binnen de markt? Er zijn verschillende manieren waarop je de mate van onzekerheid kunt beïnvloeden. Kies bijvoorbeeld voor het zakelijk leasen van een auto, in plaats van voor de aanschaf van een tweedehands bedrijfswagen. Bij een occasion weet je op voorhand niet, welk onderhoud er de komende jaren moet worden uitgevoerd en wat de kosten daarvan zullen zijn. Vergelijkbaar met de keuze voor een vast leasecontract, zou je ook voor een energiecontract met een vast tarief kunnen kiezen. In de huidige tijd is dat, als gevolg van de hoge energieprijzen, wellicht niet de meest rendabele optie. Een alternatief is onder meer een dynamisch contract.
In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten energiecontracten en de impact daarvan op de onzekerheid rond een eigen onderneming. Welke keuze maak jij, ga je voor een vast, variabel of dynamisch contract?
Meeste zekerheid met een vast contract
De meeste zekerheid heb je als ondernemer, wanneer je kiest voor een vast contract voor energie. Het energietarief staat hierbij vast voor tenminste één, twee of drie jaar. Nadeel van een vast contract kan zijn, dat je niet profiteert van dalende energieprijzen. Andersom krijg je niet te maken met prijsstijgingen, mochten de tarieven verder oplopen. Je weet op voorhand precies wat je maandelijks betaalt, uitgaande van een gelijkblijvend verbruik.
Dynamisch contract voor energie
Een alternatief voor het energiecontract met vaste tarieven is een dynamisch contract, welke afwijkt van een energiecontract met variabel tarief. Bij een dynamisch contract zijn de energietarieven gekoppeld aan de prijzen op de zogenaamde spotmarkt; hier verhandelt men de energie voor de volgende dag. Het maakt dat de energieprijs per kWh ieder uur anders kan zijn; de prijs van een kuub gas verandert eens per dag.
Dynamisch of variabel energiecontract als ondernemer
Ten opzichte van een variabel contract profiteer je met een dynamisch contract direct van prijsdalingen. Bij een variabel contract wordt het tarief eens per half jaar (op 1 januari en 1 juli) gewijzigd; je profiteert met enige vertraging van dalingen in de energietarieven. Ondanks de voordelen van een dynamisch contract, brengt een dynamisch contract ook meteen de grootste onzekerheid met zich mee. De prijs voor een kuub gas kan morgen hoger liggen dan vandaag.