Je hebt risico’s en je hebt risico’s
Natuurlijk staan ondernemers bekend om de risico’s die ze nemen. Dat hoort bij het ondernemen. Maar het is vooral van belang om af te wegen welke risico’s je wel durft te nemen en welke risico’s zo groot zijn dat je ze absoluut niet wilt nemen. Weet je bijvoorbeeld hoeveel het je kost als je niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid en toch al je vaste lasten moet betalen? We rekenen even met je mee.
Zonder verzekering heb je een flinke spaarpot nodig
Stel dat je nu 42 bent en je hebt nog 25 jaar te overbruggen tot je pensioenleeftijd. Mocht je nu arbeidsongeschikt raken, dan heb je zeker € 30.000 per jaar nodig om je vaste lasten te kunnen betalen. Oftewel € 750.000.
Heb je die benodigde 7,5 ton op dit moment achter de hand? Zo ja, dan heb je dat heel netjes gedaan. Je behoort daarmee tot een exclusief groepje ondernemers. Maar de grote vraag is of je ook bereid bent om dat geld op te maken totdat je je AOW krijgt? En dan blijft het vaak stil, want het is natuurlijk wel een pijnlijke gedachte om je zuurverdiende spaargeld te zien slinken.
De redenen die niet-verzekerde ondernemers geven
Als ondernemer heb je recht op niets als je arbeidsongeschikt raakt. Toch verzekert circa 50% van de zakelijk dienstverleners zich niet door middel van een AOV. Daar zullen ze dan wel hele goede redenen voor hebben, nietwaar? Dit zijn de belangrijkste die genoemd worden:
- “Mijn partner werkt”
Tja, dat geldt ook voor de meeste partners van ondernemers die wél zichzelf hebben verzekerd voor het geval ze arbeidsongeschikt raken. Want het inkomen van je partner is vast niet toereikend voor al jullie vaste en variabele lasten. En wat als jullie uit elkaar gaan terwijl je geen inkomen meer hebt? - “Ik verwacht niet ziek te worden”
Nee, dat verwacht natuurlijk niemand. Zo lang je jezelf nog goed voelt, zie je de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat je wordt aangereden door die automobilist die even niet oplette. Of totdat de dokter je vertelt dat je een chronische ziekte hebt waardoor je niet meer kunt werken. Op dat moment is je AOV je redding. - “Ik heb een spaarpot, speciaal voor dit soort gevallen”
Toegegeven, dat spaarpotje heeft Michael Schumacher. Andere arbeidsongeschikte grootverdieners hebben ook vast wel genoeg op de bank staan om zichzelf te kunnen redden. Maar hoe zit het met jou? We hebben al uitgerekend dat je een serieus bedrag nodig hebt… - “Ik vind een AOV te duur”
Dan kun je altijd naar voordeliger opties kijken, want er is van alles mogelijk. Uiteraard kost zo’n verzekering geld. Maar geen AOV afsluiten kost je nog veel meer als het onverhoopt mis gaat. Dus zeg het maar: wat is duur?
De juiste AOV tegen de juiste prijs
Wat je reden ook is om tot nu toe nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben afgesloten, neem in ieder geval de proef op de som. Een uitgebreide AOV hoeft echt niet duur te zijn, zeker niet via de collectieve weg. Als je kiest voor een onafhankelijke adviseur dan kun je rekenen op maatwerk. Zo kom je uit bij de juiste verzekering tegen de juiste prijs.