Als startende zzp'er komt er best wel veel op je af. Zo moet je je inschrijven bij de KVK en een zakelijke rekening openen. Verschillende zaken die in loondienst voor jou geregeld werden moet je nu zelf doen. Zoals het regelen van je pensioen, het betalen van BTW en inkomstenbelasting, en het regelen van een verzekering. Toch is het starten als zzp'er nog altijd enorm populair. De nadelen wegen nog altijd niet op tegen de vele voordelen. Wanneer je alles omtrent het starten als zzp'er geregeld hebt, kun je aan de slag. Je kunt je eigen uren indelen, je eigen uurtarief bepalen en in sommige gevallen locatie onafhankelijk werken. Toch zijn er nog een aantal veelvoorkomende valkuilen voor zzp'ers. Wat deze valkuilen zijn en wat je eraan kunt doen, lichten we hier verder toe.
Een te laag uurtarief rekenen
Als startende zzp'er kan het best wel lastig zijn om een uurtarief te bepalen. Misschien heb je nog niet zoveel ervaring in jouw vakgebied, of durf je simpelweg niet te veel te vragen. Laat je vooral niet door deze onzekerheden leiden. Doe onderzoek naar wat een gebruikelijk uurtarief is voor jouw diensten. Ook is het verstandig om een plan op te stellen om te kijken hoeveel inkomsten je nodig hebt. Wat wil jij per maand verdienen om comfortabel te kunnen leven, en hoeveel uren heb je dan nodig om dit bedrag te bereiken? Bedenk je hierbij goed dat het uurtarief dat jij rekent nog behoorlijk zal slinken na aftrek van de BTW, inkomstenbelasting, verzekering, pensioen enz. Zorg ervoor dat je na aftrek van al deze lasten nog een uurtarief overhoudt waar jij tevreden mee bent.
Het verliezen van plezier en focus
Toen je nog in loondienst werkte moest je elke dag op een bepaalde tijd op kantoor verschijnen. Moesten er bepaalde taken gedaan worden op een dag, en had je altijd wel tijd voor een gezellig praatje met een collega. Als zzp'er is dit heel anders. Je kunt starten met werken wanneer jij dat wil, je kunt een opdracht afmaken wanneer het jou uitkomt (natuurlijk wel rekening houdende met eventuele deadlines) en je hebt geen collega’s meer. Het is een hele omschakeling die zorgt voor veel vrijheid. Vrijheid kan echter ook omslaan in het verliezen van focus. Om jouw doelen te behalen is het belangrijk om gefocust te blijven. Sommige startende zzp'ers kunnen hier helemaal in vast lopen, wat ontzettend jammer is. Het is dan raadzaam om na te denken over oplossingen. Zo kan het enorm helpen om een coach in de arm te nemen. Business Coach Eelco Smit is zo iemand. Hij helpt zzp'ers / ondernemers die bijvoorbeeld hun focus of plezier zijn verloren weer terug op de rit te komen. Ondanks dat jij geen collega’s hebt, hoef je er nooit alleen voor te staan!
Je BTW en inkomstenbelasting niet apart zetten
Dit is zo ontzettend belangrijk! Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van je BTW en inkomstenbelasting. Aangezien dit in loondienst allemaal voor je geregeld werd, kan het even wennen zijn dat je hier nu zelf verantwoordelijk voor bent. De BTW aangifte moet je elk kwartaal doen, de inkomstenbelasting doe je 1x per jaar. Zorg ervoor dat je bij elke betaling die je ontvangt, je meteen het juiste percentage aan BTW en inkomstenbelasting apart zet. BTW is in de meeste gevallen 21% en het percentage inkomstenbelasting hangt af van jouw jaarinkomen. Bij veel zakelijke banken kun je aparte ‘potjes’ aanmaken. Zorg dat je voor alle aspecten zoals de BTW & inkomstenbelasting, maar ook bijvoorbeeld voor vakantiegeld en pensioen een apart potje maakt. Zodra je een betaling ontvangt zet je het juiste bedrag meteen in het daarvoor bestemde potje. Op deze manier kun je het ook niet meer per ongeluk uitgeven. Het is een veelvoorkomende valkuil voor veel zzp’ers, die je op deze manier kunt voorkomen.