Er komen steeds meer zzp’ers bij in Nederland. In 2020 telde ons land ruim 1,1 miljoen zzp’ers, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De meeste zzp’ers hebben niet één vaste werkplek, maar werken deels thuis, huren een kantoorruimte of spreken af met klanten in bijvoorbeeld een koffiehuis. Toch is het niet op iedere locatie even goed gesteld met de online privacy.
Om deze reden is het belangrijk om veilig te internetten via een Virtual Private Network (VPN). Op die manier is het ook mogelijk om op een openbare locatie te internetten, zoals bijvoorbeeld in een restaurant. Een VPN kan je niet alleen op je laptop te installeren, maar ook op je smartphone of tablet. Zo kan voorkomen worden dat kwaadwillenden op openbare netwerken mee kunnen kijken.
Openbare netwerken en cybercriminaliteit
Veel openbare netwerken hebben de beveiliging niet op orde. Dat betekent dat andere gebruikers op het openbare netwerk kunnen zien welke andere gebruikers ook op dat moment ingelogd zijn. Met speciale software is het voor cybercriminelen mogelijk om het internetverkeer van andere gebruikers te onderscheppen en af te luisteren. Dit wordt gedaan door cybercriminelen. Voor hen is het immers ook gemakkelijk om in te loggen en het dataverkeer van andere gebruikers op het netwerk buit te maken.
Vertrouwelijke informatie kan in handen vallen van criminelen
Zo is de kans groot dat als je als zzp’er inlogt op je zakelijke bankrekening om te kijken of een klant je al betaald heeft, een cybercrimineel die gegevens kan onderscheppen. Om die reden weten criminelen precies van wie je e-mails krijgt, waarover dat gaat en wat je hebt geantwoord. Het kan gebeuren dat als je op een openbaar netwerk zit en vertrouwelijke informatie downloadt, dit in handen valt van criminelen.
''Zzp’ers moeten meer doen aan online veiligheid''
Zelfstandigen zouden zich meer bewust moeten zijn van hun online privacy. Dat zegt Cybersecurity Analyst David Janssen. “Juist zzp’ers zijn erg kwetsbaar op het internet. Ze zouden meer moeten doen aan hun online veiligheid. Op die manier beschermen ze niet alleen zichzelf, maar ook hun klanten tegen indringersˮ, zo stelt Janssen. Het probleem is vrij eenvoudig op te lossen. “Eigenlijk hoef je alleen maar een VPN-verbinding aan te schaffen. Dat kan al voor een paar euro in de maand, dus dat zijn de kosten niet.”
Voorkomen dat data wordt onderschept met versleuteling
Een zakelijke VPN zorgt ervoor dat alles dat de zzp’er op het internet doet, wordt versleuteld via een tunnel. De data gaan via het VPN-programma versleuteld de tunnel in en worden doorgestuurd naar de ontvangende partij. Pas aan het einde van de tunnel is de data leesbaar voor de ontvangende partij. Dat betekent dat alle dataverkeer versleuteld is door de VPN en dat buitenstaanders de data niet meer kunnen onderscheppen.
Aan de slag met VPN voor bescherming eigen gegevens
Volgens Janssen zouden meer zzp’ers aan de slag moeten met een VPN. Het voordeel van een VPN is dat je deze al voor € 3 per maand hebt. Je kunt zelf je locatie kiezen. Zit je in Utrecht, dan kun je een locatie in Amsterdam kiezen. Net zo gemakkelijk kies je voor Berlijn of zelfs News York. Je kunt als zzp’er dus virtueel reizen. De locatie van de server kies je in de VPN-software. Een dergelijk programma kun je installeren op je smartphone, iPad of laptop. De meeste aanbieders maken het mogelijk om tot wel vijf apparaten tegelijkertijd te gebruiken.
Er zijn zowel betaalde als gratis VPN-diensten. Bij de gratis diensten loop je vaak tegen allerlei beperkingen aan. “Als zzp’er is een betaalde dienst kiezen erg verstandig”, zo adviseert Janssen. Bevalt het niet, dan kun je binnen dertig dagen je geld terugkrijgen. “Door een VPN in te schakelen bescherm je je eigen gegevens, maar ook die van je klanten. Dat is handig als je digitaal overlegt of samen aan een project werkt.”