Telefoonkosten zijn voor zzp'ers vaak zakelijke kosten die aftrekbaar zijn. Maar geldt dat voor alle kosten? De Belastingdienst stelt enkele voorwaarden aan het opvoeren van deze kosten. Je leest er meer over in dit artikel.
Vaste telefoonlijn
Als je belt via een vaste telefoonlijn vanuit je huis en je gebruikt deze telefoonlijn niet speciaal voor je bedrijf, dan zijn de abonnementskosten daarvoor niet aftrekbaar. Voor zelfstandige ondernemers zijn de zakelijke gesprekskosten wel aftrekbaar. Heb je een tweede vaste lijn laten aanleggen voor je bedrijf, dan zijn de abonnementskosten en gesprekskosten allebei aftrekbaar.
Mobiele telefoon
Het voordeel van een zakelijke mobiele telefoon is dat je de kosten bij de aangifte inkomstenbelasting mag aftrekken van de winst uit je onderneming. Dat geldt voor zowel de aanschafkosten van het toestel als voor de abonnementskosten, het dataverbruik en de gesprekskosten. Ook de btw mag je volledig terugvragen tijdens de aangifte omzetbelasting. Je kunt kiezen uit een veelheid van abonnementen bij diverse aanbieders.
Veel providers bieden alles-in-één pakketten aan. Als je hiervoor kiest, zijn de zakelijke gesprekskosten aftrekbaar en de abonnementskosten niet. Wanneer je vanuit huis werkt en er televisie en een vast privételefoonnummer in het pakket zit, moet je van de factuur de internetkosten en kosten mobiele telefoon apart nemen. Alleen deze kosten kun je fiscaal verrekenen.
Vaststellen zakelijk deel
Als je een telefoonabonnement hebt dat bestaat uit zowel toestel- als verbruikskosten, mag je alleen het zakelijke deel van de abonnementskosten aftrekken van je winst. Het is niet eenvoudig om het zakelijke deel exact te berekenen. Daarom mag je van de Belastingdienst het zakelijk deel 'naar redelijkheid' inschatten.
De fiscus kan hier op terugkomen en om een specificatie vragen. Jouw facturen en specificaties moeten dan aantonen dat de telefoon inderdaad voor het opgegeven gedeelte zakelijk is gebruikt.
Zakelijk abonnement voor zzp'ers
In de wet wordt niet genoemd dat je alleen btw mag aftrekken als het om een zakelijk contract gaat. Het gaat er om dat je de telefoon zakelijk gebruikt. Volgens de fiscale regeling betekent dat een zakelijk gebruik van tenminste 10%. Een zakelijk contract is dus niet verplicht, maar wel de meest overzichtelijke manier voor je administratie.
Volgens de Wet op de Omzetbelasting is bij een eenmanszaak de natuurlijke persoon altijd eigenaar en ondernemer; het maakt niet uit welke naam de onderneming heeft. Zolang het abonnement op jouw naam staat, zijn gemaakte kosten aftrekbaar. Zorg wel voor een factuur met btw-specificatie voor je boekhouding.
Er zijn nog meer kosten die je als zzp’er mag aftrekken tijdens de belastingaangifte. Lees hier welke aftrekposten dat zijn.
Tip wanneer je alleen mobiel belt
Wanneer je alleen een mobiele telefoon hebt dan is het vaak lastig om privé en zakelijk gescheiden te houden. Je zou kunnen kiezen voor een tweede simkaart, echter geeft je dat vaak ook extra kosten en je telefoon moet er geschikt voor zijn. Het alternatief is de oplossing van Rinkel. Je belt dan via een app op je telefoon en kunt een nummer kiezen die bij jou past als zzp'er. Zo kun je het netnummer van de plaats waar je woont gebruiken maar ook kiezen voor een 085 nummer. Wanneer je lid bent van Het Ondernemerscollectief is Rinkel zelfs het eerste jaar gratis.