We doen het allemaal, surfen op het internet. We bezoeken websites voor het opzoeken van informatie en webshops om producten te bestellen. Als ZZP’er heb je ook een website en of webshop nodig voor je onderneming. Dit kan zijn een simpele website als online visitekaartje maar ook een website waar je actief leads mee binnen gaat halen. Misschien wil je wel een webshop starten waar je cursussen of producten op gaat verkopen.
Om je website of webshop bereikbaar te maken en te houden hebben we website hosting nodig.
Hoe en waar je dit kan regelen gaan we nu uitgebreid met je doornemen.
Registreren van een domeinnaam
Het begint allemaal met het bedenken van een leuke domeinnaam voor je onderneming en het registreren ervan. Dit kun je doen bij een hosting provider waar je ook de hosting voor je website en of webshop kunt regelen. Zodra je een domeinnaam hebt bedacht kun je aan de slag met het zoeken van een geschikte hosting provider en hostingpakket. Dit is ook afhankelijk van de software waarmee je de website gaat ontwikkelen.
Kies de juiste hosting provider en soort hosting voor je website
Er zijn een hele hoop hosting providers in Nederland waar je deze diensten kunt afnemen. Ook Joep van Dongen, oprichter van Hostingvergelijker.nl, liep hier meer dan tien jaar geleden tegen aan en daarom is hij de website Hostingvergelijker.nl gestart. Hier kun je een groot aantal Nederlandse hosting providers met elkaar vergelijken. Je kunt het aanbod aan diensten uitgebreid met elkaar vergelijken maar ook reviews en ervaringen van andere lezen.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een hosting provider?
Er zijn veel dingen waar je rekening mee kan en moet houden, we sommen de belangrijkste hier op.
Prijs
Wat is je budget en hoe belangrijk is je website voor je. Als het alleen fungeert als online visite kaartje en verder niet dient als lead machine dan hoef je niet het duurste pakket te nemen. Een klein instappakket is vaak al voldoende. Dient je website wel als leadgenerator of je hebt een webshop waar je artikelen op verkoopt en de snelheid en bereikbaarheid is heel belangrijk dan is het aanschaffen van een wat duurder en groter pakket wel goed om te doen.
Bereikbaarheid en service
Niet alle hosting providers zijn even goed bereikbaar of bieden een even goede service. Sommige zijn telefonisch bijvoorbeeld niet bereikbaar en andere weer wel. Doe dus goed onderzoek naar de bereikbaarheid en de service van hosting provider. De service kun je bijvoorbeeld teruglezen in reviews van andere klanten.
Reviews van anderen
Ook goed en belangrijk om te doen is het lezen van ervaringen van anderen. Op verschillende platformen kun je waarschijnlijk een hoop reviews terugvinden. Als deze voornamelijk negatief zijn dan is het misschien niet echt een goed idee om met die desbetreffende hosting provider in zee te gaan.
Heb je een geschikte partij gevonden?
Als je een partij hebt gevonden die goed past binnen jouw budget en wensenpakket dan kun je hier je gekozen domeinnaam registreren en gewenste hosting pakket.
Heb je ook al bedacht dat je de website gaat ontwikkelen met bijvoorbeeld WordPress dan kun je het beste een WordPress hosting pakket aanschaffen. Er is een handig overzicht gemaakt waar je de beste WordPress hosting providers kunt vinden met alle voor- en nadenken die ze hebben.
Wil je een website en of webshop 24/7 bereikbaar maken dan heb je hier altijd een hosting provider bij nodig.
Conclusie
We zouden eindeloos kunnen blijven schrijven over de verschillende soorten hosting en de vele toepassingen ervan. Maar het doel van dit artikel was simpel: je duidelijk maken wat hosting precies is, wanneer je het gebruikt en hoe je de juiste hosting provider kiest.
Voor veel mensen is hosting een vrij onbekend begrip. Toch maak je er, vaak zonder dat je het doorhebt, dagelijks gebruik van. Elke keer dat je een website bezoekt, een e-mail verstuurt of een online dienst gebruikt, draait er op de achtergrond een hostingserver die alles soepel laat verlopen.
Succes met je online avontuur!