Het is heerlijk om als zelfstandige ondernemer zonder personeel aan de slag te gaan. Je hebt alle vrijheid om klussen of opdrachten aan te nemen. En natuurlijk om je dagen in te delen. Maar als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen toekomst. Zo moet je zelf een zorgverzekering afsluiten, iets regelen voor als je arbeidsongeschikt raakt en natuurlijk een spaarregeling treffen als oudedagsvoorziening. Vergeet daarbij niet om een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid af te sluiten, want een ongeluk zit in een klein hoekje en kan erg in de papieren lopen.
Wettelijke aansprakelijkheid
Stel je bent met je bedrijfsbus tegen het tuinhek van een klant aangereden. Het tuinhek ligt aan diggelen. Natuurlijk biedt je meteen je excuses aan, aan de klant. Het is immers een ongelukje. Maar je bent wel verantwoordelijk voor het vergoeden van de kosten. Je bent immers aansprakelijk hiervoor. Met een verzekering die de wettelijke aansprakelijkheid dekt, hoef je deze kosten niet zelf te betalen.
Er zijn verschillende situaties waarin je aansprakelijk gesteld kan worden als ondernemer, ongeacht in welke branche je werkzaam bent. Daarom is het goed om een zorgen rondom financiën weg te nemen en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen die je kan afsluiten als zzp’er, namelijk voor je bedrijf op zich en specifiek voor het beroep wat je uitoefent.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Je runt het bedrijf alleen, maar het is en blijft een bedrijf. Daarom is het goed om altijd voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te kiezen. Deze verzekering dekt alle schade die door het bedrijf zelf is veroorzaakt. Dit kan dus dat omvergereden tuinhek zijn, maar ook schade door een geleverd product.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Ben je werkzaam in een branche waarbij je voor je beroep aansprakelijk gesteld kan worden voor schade, dan kun je kiezen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Notarissen en financieel adviseurs sluiten deze verplicht af, omdat je onder meer werkt met geld van een ander. Het is niet verplicht bij andere beroepsgroepen, maar zeker aan te raden, vooral als je een risicovol beroep uitoefent. Denk hierbij aan werk in de bouw, zorg, juridische sector, fysiotherapie en dergelijke.
Ga niet failliet door een schadeclaim
Een grote schadeclaim kan veel geld kosten. Geld wat je als ondernemer liever niet kwijt bent. Het kan gebeuren dat zzp’ers het hoofd maar nauwelijks boven water kunnen houden, wanneer ze een dergelijke schadeclaim voorgeschoteld krijgen. Ben je verzekerd, dan maakt de hoogte van de claim niet uit, zolang deze onder je verzekeringsdekking valt.
Goed om te weten
Wist je trouwens dat de kosten voor een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers aftrekbaar zijn bij de belastingaangifte? Het zijn namelijk zakelijke kosten die je maakt om de zakelijke belangen van de onderneming te behartigen. Het gaat hier dan wel specifiek om de bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering en niet de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Vraag ook bij de Kamer van Koophandel na of je naast deze verzekering nog andere verzekeringen nodig hebt om veilig te kunnen ondernemen. Lees voor je de polis afsluit goed de voorwaarden door, zodat je zeker weet wat de verzekering allemaal dekt qua schade en of je je wellicht nog op andere wijze zou moeten bijverzekeren.
Gerust ondernemen
Een ongeluk zit in een klein hoekje en zelfs wanneer je heel secuur te werk gaat, kan er zomaar iets gebeuren waarvoor je aansprakelijk wordt gehouden als zzp’er. Draai dan niet persoonlijk voor de kosten op, maar kies voor een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf of voor je beroep. Zo weet je zeker dat je kan blijven doen waar jij goed in bent en kan je de kosten voor een schade door de verzekering laten uitkeren.