In de afgelopen jaren is het aantal zzp’ers in Nederland enorm gestegen. Inmiddels zijn meer dan 1,1 miljoen mensen in Nederland zelfstandig ondernemer, van wie een deel werkzaam is als freelance schrijver of zzp copywriter. Een van de meest voorkomende problemen in het leven van de freelance schrijver, is de writers block. Wat is een writers block precies en beter nog: hoe kom je er vanaf?
Wat is een writers block?
Writers block is een Engels begrip waarvoor onze eigen taal geen goed alternatief biedt en dat we daarom volledig hebben overgenomen. De letterlijke vertaling van het begrip writers block is schrijversblock. Dit is een periode van korte of langere duur waarin een schrijver of componist problemen ondervindt met het schrijven. Vaak is niet duidelijk wat die blokkade veroorzaakt. Het leidt in ieder geval tot het ontbreken van inspiratie en motivatie waardoor werk kan komen stil te liggen.
Als zelfstandig schrijver of copywriter is een writers block erg onhandig, vanwege het simpele feit dat je te maken hebt met de deadlines van opdrachtgevers. Is de writers block van korte duurt, dan is dat vaak niet zo'n probleem. In overleg met je opdrachtgever kom je er meestal wel uit. Heb je echter te maken met een hardnekkige, lange writers block dan moet je zeker stappen ondernemen om geen opdrachtgevers kwijt te raken. Hieronder lees je enkele tips om je writers block te bestrijden.
Ga naar buiten en beweeg
Wist je dat veel schrijvers regelmatig op de fiets zitten of hun dag beginnen dan wel eindigen met een wandeling? Frisse lucht en beweging zorgen ervoor dat je je gedachten even kunt verzetten. Zaken die eerder ingewikkeld leken, leveren na een wandeling soms ineens geen probleem meer op. Het grote voordeel van regelmatig bewegen in de buitenlucht is dat je je lichamelijk en geestelijk beter voelt en dat je er beter door slaapt. Dat heeft weer een positieve invloed op hoe je werkt en schrijft.
Lees een boek of krant als pauze
Een wandeling of een fietstocht maken als pauze is natuurlijk fijn. Maar wat als het eens slecht weer is of misschien heb je andere redenen om liever even thuis te blijven? In dat geval is het aan te raden om toch even te ontspannen. Klap de laptop dicht en pak een goed boek. Of neem een abonnement op een krant zoals het AD. Door te gaan lezen dwing je jezelf om iedere dag een beetje rust te pakken. En het mooie is: regelmatig lezen is ook weer goed voor je schrijfvaardigheid. Ontspannen is wat dat betreft net zo belangrijk als beweging en heeft een positieve invloed op hoe je schrijft.
Begin je dag met vrij schrijven
Een tekst die je in opdracht schrijft brengt vaak meer spanning en stress met zich mee dan wanneer je zomaar wat begint te typen. Dit komt doordat er een deadline achter zit én doordat de tekst niet voor jezelf maar voor een klant is. De stress die dit oproept, kan writers block veroorzaken. Zorg er daarom voor zakelijke schrijfopdrachten af te wisselen met vrij schrijven. Begin bijvoorbeeld een blog over je werk of over je persoonlijke leven, waar je helemaal in je eigen stijl kunt schrijven. Het gaat er puur om dat je even bezig kunt zijn met vrij schrijven. Grote kans dat je daarna de inspiratie hebt gevonden om die lastige tekst voor een opdrachtgever te tikken.
Slecht schrijven? Geen probleem
Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van een writers block. Dan Millman en Sierra Prasada schrijven in hun boek The Creative Compass: ‘Get it done first, get it right later’. Dit advies gaat bijvoorbeeld over de angst van schrijvers om slecht te schrijven. Als dat de reden is om überhaupt niet te beginnen met tikken, dan is het aan te raden om het ‘slechte’ schrijven toe te laten. Het wordt gezien als een beginfase waarin je je eerste ideeën op papier zet. De correctiefase komt later wel. Grote kans dat het op die manier ineens wel gaat lukken.
Werk volgens een routine
Tot slot is het interessant om eens te kijken wat het een routine in je werk kan betekenen voor jouw manier van schrijven. Veel schrijvers hebben een vast moment op de dag waarop ze de meeste inspiratie en motivatie hebben om achter de laptop te kruipen. De één schrijft het liefst in de ochtend, de ander juist in de avond. Ga voor jezelf na wat voor jou het meest productieve moment van de dag is en gebruik de andere delen van de dag om de krant te lezen, vrij te schrijven of lekker te wandelen of te fietsen. Een andere hobby of bezigheid waar je blij van wordt, mag natuurlijk ook. Zolang het je maar de prikkeling geeft die nodig is om met volle energie te schrijven.