Als je net als zzp’er bent gestart, kun je ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen. Je hebt waarschijnlijk een klein klantenbestand en de hoeveelheid facturen is beperkt. Omdat de boekhouding overzichtelijk is, is het verstandig om de boekhouding helemaal zelf te doen. Zo heb je meteen overzicht over de financiële stand van zaken. Een ander voordeel van zelf boekhouden is dat het kosten bespaart, namelijk de kosten van een boekhouder.
Boekhouding uitbesteden
Als je minder of helemaal geen tijd kwijt wilt zijn aan je boekhouding, dan heb je twee alternatieven: boekhoudsoftware aanschaffen of alles uitbesteden aan een boekhouder. In het laatste geval heb je geen omkijken meer naar je boekhouding. Maar mede vanwege de kosten van een boekhouder kiezen veel zzp’ers voor het eerste alternatief: boekhoudsoftware.
Boekhoudsoftware voor zzp’ers
Er zijn verschillende aanbieders van boekhoudsoftware. Te beginnen bij software waarmee je verkoopfacturen kunt inboeken tot een totaaloplossing waarbij je de hele boekhouding uit handen geeft. In je zoektocht naar de boekhoudmethode die het beste bij je onderneming past is de belangrijkste vraag: Hoeveel tijd wil je zelf nog besteden aan de boekhouding? De prijzen voor de abonnementen van boekhoudsoftware verschillen afhankelijk van de functionaliteiten. Hoe meer functionaliteiten, hoe duurder.
Met een basic versie van boekhoudsoftware heb je de mogelijkheid tot het inboeken van een inkoopfactuur en het versturen van verkoopfacturen. Meer geavanceerde versies bieden allerlei extra's als een meekijkfunctie (voor je boekhouder), een UBL Ready-functie en bankkoppeling. Maar ook bij deze abonnementen geldt dat je nog altijd zelf moet boekhouden als je geen boekhouder inhuurt.
Boekhouding uitbesteden met een totaaloplossing
Een totaaloplossing voor boekhoudsoftware wil zeggen dat je al zzp'er je hele boekhouding uit handen geeft. Je kunt zo'n totaaloplossing het beste zien als dienst. De aanbieder van de boekhoudsoftware heeft ervaren boekhouders in dienst die de gehele boekhouding van je overnemen.
Hoe werkt zo'n totaaloplossing?
Bij de meeste aanbieders heb je eerst een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt besproken waar je behoefte ligt. Ook wordt ingegaan op de werkwijze en hoe de software werkt. Het enige dat je als zzp’er hoeft te doen is het aanleveren van de bonnetjes. Dit kan je meestal aanleveren via een app, online dashboard of e-mail. De documenten worden doorgaans binnen 48 uur verwerkt.
Sommige aanbieders doen ook de belastingaangifte en maken de jaarrekening voor je op, zoals Acconline. De aangiften worden gedaan door ervaren boekhouders zodat je zeker weet dat alles fiscaaltechnisch klopt. Heb je dan nog vragen? Dan kun je een beroep doen op een ervaren specialist die je vragen kan beantwoorden.
Besparen op tijd of op geld?
Wanneer je zelf over voldoende boekhoudkennis beschikt kun je kiezen om de boekhouding zelf te doen. Ben je iets minder zeker van je zaak? Kies dan voor boekhoudsoftware met meekijkfunctie voor een boekhouder. Wil je het boekhouden liever uitbesteden zodat je tijd overhoudt voor je onderneming en klanten? Kies dan voor een totaaloplossing. Je betaalt iets meer voor het abonnement, maar je hebt verder geen omkijken naar je boekhouding en alle tijd voor je bedrijf.
Zelf doen, een goed idee?
Overweeg jij als zzp'er om zelf de boekhouding te doen? Vraag jezelf dan ook af of je dit echt wil. Veel zzp'ers doen hun boekhouding in de avonduren of het weekeinde. Juist de tijd dat je aan het opladen bent naar de volgende dag. Stel dat je een uurtarief hebt van € 75,-- dan is het vaak rendabeler om je boekhouding (deels) uit te besteden. Hieronder kan je een aantal boekhoudpakketten vinden die mogelijk interessant voor je zijn.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Kijk hier welk pakket het beste bij je past.
Vergelijk zzp boekhoudpakketten
Conclusie
Zelf doen of uitbesteden van jouw boekhouding is een persoonlijke keuze. Doe je de boekhouding zelf dan weet je precies wat er binnenkomt en uitgaat . Je kunt gemakkelijker bijsturen en je hebt optimaal inzicht in het financiële wel en wee. Laat je daarentegen alles door een ander doen, zorg dan in ieder geval dat je betrokken blijft bij resultaten, zodat je tijdig kunt bijsturen.
Keer hier terug naar het dossier "Hoe kan ik mijn boekhouding regelen?"