Neem het voorbeeld van Frits. Frits is een moderne consument. Hij regelt alles zelf. Gewoon via Google. Op het wereldwijde web zijn immers alle antwoorden te vinden. Hij is zijn eigen coach, adviseur, psycholoog én huisarts. Als hij zich op een dag niet zo lekker voelt, Googelt hij zijn eigen diagnose. Hij hoeft er zijn luie stoel niet voor uit. De diagnose is slecht, dramatisch zelfs. De diagnose is een klap voor hem en zijn familie, maar Frits houdt zich sterk. Hij neemt vast afscheid van deze en genen, zegt zijn baan op en schrijft zijn testament. Als hij na een half jaar nog steeds leeft, komt hij erachter dat hij er flink naast zat. Hij gaat helemaal niet dood, twee aspirines waren voldoende geweest.
Execution only
Dit klinkt als een absurde metafoor. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Steeds meer mensen regelen hun financiële zaakjes anno 2013 gewoon zelf. 'Execution only' is trending topic. Zelf op onderzoek uit gaan, een abonnement nemen op het assurantiemagazine, de Financiële katern van “De Telegraaf’ volgen (dan krijg je Raf en Sylvie erbij) doe er enkele maanden ‘thuisscholing’ bij, en je kan die dure financieel adviseur omzeilen.
Het gaat zelfs nog verder. Steeds meer mensen sluiten nu ook hun hypotheek online af zonder advisering. Ja, het is echt waar! Hebben we dan helemaal niets geleerd van de bankencrisis, waarin we dachten dat de consument zelf hun afweging wel konden maken? Frits weet het intussen wel, die ondertekent de door hemzelf opgestelde hypotheekofferte zonder enige twijfel. Gelukkig wordt de deskundigheid van Frits vlak voor afsluiten wel degelijk getoetst!
“Bent u zich bewust dat u uw maandlasten elke maand op tijd moet betalen?”
Ja, opnieuw dit is geen grapje.
Frits is tevreden met zichzelf. Heeft hij zich mooi een heleboel geld bespaard. Maar zou zijn vrouw daar net zo over denken wanneer ze erachter komt dat Frits er niet aan heeft gedacht om een dekking tegen arbeidsongeschiktheid in de hypotheek op te nemen? Wat als Frits nou eens echt ziek wordt?
AFM
De AFM maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling. Onlangs schreef zij nog op haar website:
‘De AFM maakt zich zorgen over de trend om op grotere schaal aan een breed publiek (zeer) ingewikkelde financiële producten zonder advies te verkopen. Naarmate een product ingewikkelder is, is het voor minder consumenten geschikt om via execution only af te sluiten. Deze zorg geldt onder meer voor pensioenverzekeringen. Ook bij pensioenverzekeringen, die als zeer ingewikkeld worden ervaren, is er een verschuiving naar ‘execution only’-dienstverlening zichtbaar. Uit onderzoek blijkt dat de meeste consumenten de gevolgen van alle keuzes die ze bij dit soort ingewikkelde financiële producten moeten maken, niet zelf kunnen overzien.’
Kwalitatief advies levert je geld op
Jezelf goed informeren voordat je een financieel product afsluit is natuurlijk altijd verstandig! Handelen met voorkennis is in dit geval zeker niet verboden. Het is belangrijk om zeer kritisch te kijken naar de rol van de adviseur, maar daar past dan ook ‘zelfkritiek’ bij:
- Ken ik werkelijk alle ins en outs van het product?
- Waar vind ik de beste ‘inkoopvoordelen’ tegen de beste prijs?
- Welk producten sluiten goed aan op mijn persoonlijke- en financiële situatie?
- En heb ik werkelijk een goede impact analyse gemaakt?
Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) geldt precies hetzelfde. Ga op zoek naar een echt onafhankelijke ervaringsdeskundige met een bewezen trackrecord en bovenal: wees je ervan bewust dat goedkoop toch echt vaak duurkoop blijkt. Alleen op die manier omzeil jij die gratis financiële strop.
AovXL is onderdeel van Kendall Mason.