• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

ZZP-er en het concurrentiebeding uit de vorige baan

Stel, je bent afkomstig uit een dienstverband bij een werkgever, en je hebt de stap gemaakt om ZZP-er te worden in dezelfde branche als waarin je werkzaam was. Je wilt dus eigenlijk de concurrentie aangaan met de oude werkgever.

Stel, je bent afkomstig uit een dienstverband bij een werkgever, en je hebt de stap gemaakt om ZZP-er te worden in dezelfde branche als waarin je werkzaam was. Je wilt dus eigenlijk de concurrentie aangaan met de oude werkgever. Het kan zijn dat je na afloop van je dienstverband nog bent gebonden aan een concurrentiebeding waar je je aan dient te houden, of een relatiebeding dat je weerhoudt van het benaderen van relaties van de ex-werkgever. Maar, ook zonder een concurrentie- of relatiebeding kun je je oude werkgever alsnog onrechtmatige concurrentie aandoen.

Concurrentie- of relatiebeding?

Met een concurrentiebeding ben je doorgaans gehouden om je ex-werkgever om toestemming te vragen om bepaalde handelingen te mogen verrichten in de regio waarin je ex-werkgever is gevestigd. In sommige gevallen is er naast een concurrentiebeding ook een relatiebeding van toepassing, waardoor je geen relaties van je ex-werkgever zou mogen benaderen. Dit kan zelfs zover gaan dat het niet is toegestaan om via LinkedIn een nieuw contact te maken of te accepteren, als dit een van de relaties van de vorige werkgever betreft. Bij afwikkeling van je dienstverband is het verstandig om met de ex-werkgever in overleg te treden. Vaak kan een concurrentiebeding worden gematigd danwel buiten toepassing worden verklaard in de vaststellingsovereenkomst. Met een relatiebeding is dit doorgaans lastiger.

Mocht je geen concurrentie- of relatiebeding in de arbeidsovereenkomst met je ex-werkgever hebben staan, dan ben je in principe vrij om je ex-baas concurrentie aan te doen. Deze concurrentie mag echter niet onrechtmatig zijn. Onrechtmatige concurrentie wordt beschouwd als zijnde een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW) waarbij je aansprakelijk bent voor de schade die je aan een ander toebrengt, mits deze schade je kan worden toegerekend.

Concurrentie wordt beschouwd als onrechtmatig als kan worden aangetoond dat een substantieel deel van het vaste klantenbestand van ex-werkgever, waar deze een duurzame relatie mee heeft, stelselmatig is benaderd met als doel dat de betreffende klant de relatie met ex-werkgever zal doen beëindigen. Het zoeken van contact met enkele klanten is, behoudens het relatiebeding, in beginsel toegestaan. Het doel hierachter mag echter niet zijn om hen te bewegen om vanaf dat moment zaken met jou te gaan doen en hen bijvoorbeeld een betere aanbieding te doen of negatieve aantijgingen jegens de ex-werkgever te maken.

De ex-werkgever dient aan te tonen dat er sprake is van onrechtmatige concurrentie, en in de praktijk blijkt dit vaak lastig te zijn. Toch is uit de praktijk gebleken dat voorkomen beter is dan genezen. Heb je hiermee te maken, neem dan op tijd contact op met een jurist.


Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht