Dossier: factoring

Als zzp'er kun je niet altijd wachten op de betaaltermijn van je opdrachtgever. Wist je dat daar oplossingen voor zijn? Door middel van factoring wordt je factuur voorgefinancierd en ontvang je binnen 24 uur het factuurbedrag. In dit dossier lees je handige tips en artikelen over factoring en hoe het in zijn werk gaat.

Icons made by Smashicons from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY.

Wat is factoring?

Wat is factoring?

Om verschillende redenen kan het zijn dat je eigenlijk niet kunt wachten op de betaaltermijn van je opdrachtgever. In dat geval kan het een oplossing en uitkomst zijn om je debiteuren te financieren. Dit heet factoring. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen verschillende vormen van factoring en gaan we in het bijzonder in op American factoring. Wat het precies inhoudt, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn lees je in dit artikel.

Wat is DSO? (Days Sales Outstanding)

Wat is DSO? (Days Sales Outstanding)

De term Days Sales Outstanding (DSO) staat voor het gemiddeld aantal dagen dat een factuur openstaat. Vanaf het moment dat de dienst of het product geleverd is tot aan het moment van betaling. Hoe lager de DSO van je onderneming is, hoe beter. Een lage DSO-ratio geeft een positief beeld over je bedrijf en wil zeggen dat facturen snel worden geïncasseerd. Maar hoe zorg je ervoor dat je DSO zo laag mogelijk is en blijft? En wat zijn de gevolgen van een hoge DSO?

Welke kredietvormen zijn er voor zzp'ers?

Welke kredietvormen zijn er voor zzp'ers?

Veel startende ondernemers kunnen niet zonder startkapitaal. Ofwel, een bedrag waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Startkapitaal kun je op verschillende manieren verkrijgen, afhankelijk van de hoogte van het bedrag en op welke termijn je wilt lenen. In dit artikel hebben we de belangrijkste mogelijkheden om startkapitaal te realiseren voor je op een rijtje gezet.

In 5 stappen naar financiering voor jouw onderneming

In 5 stappen naar financiering voor jouw onderneming

Het vinden, aanmelden en verkrijgen van goedkeuring voor een kleinere bedrijfslening kan een uitdaging zijn. Wil je zo soepel mogelijk de financiering van jouw onderneming regelen, dan kan je maar beter goed voorbereid zijn. In dit kennisartikel lees je hoe je in vijf stappen de juiste financieringsvorm kiest én krijgt.

Drie tips om je liquiditeit te verhogen

Drie tips om je liquiditeit te verhogen

Een goede liquiditeit is van belang als je wilt dat je onderneming door kan groeien, maar het is daarnaast ook prettig om te weten dat je jouw rekeningen kan betalen. Een goede liquiditeit kan daarnaast een eis zijn als je leveranciers op rekening wilt betalen of het kan benodigd zijn om een financiering aan te vragen. Je liquiditeit zegt namelijk iets over de financiële gezondheid van je onderneming. Ben jij op zoek naar mogelijkheden om je liquiditeit te verhogen? Dan bestaan daarvoor meerdere mogelijkheden.

Debiteurenfinanciering: wat is het?

Debiteurenfinanciering: wat is het?

Debiteurenfinanciering is een vorm van financiering gebaseerd op het uitstaande debiteurensaldo. Het debiteurensaldo kan behoorlijk oplopen door lange betalingstermijnen of door bijvoorbeeld een snelle groei van je onderneming waarbij je meer facturen uit gaat sturen. Het geld in kas raakt op. Hierdoor kan je in een financiële spagaat terecht komen, waarbij het steeds lastiger wordt om bijvoorbeeld inkopen te doen, personeel te betalen of om gewoonweg te leven. Debiteurenfinanciering wordt ook wel factoring genoemd. Wil je weten hoe dit in kunt zetten voor jouw bedrijf?

Heb ik als zzp'er een debiteurenverzekering nodig?

Heb ik als zzp'er een debiteurenverzekering nodig?

Een debiteurenverzekering verzekert je tegen schade die voortkomt uit debiteuren die hun facturen niet betalen. Het risico dat facturen niet betaald worden is een onderdeel van het ondernemersrisico, maar lang niet iedere ondernemer is zich bewust van de gevolgen hiervan. Door gebruik te maken van factoring, bijvoorbeeld bij onze partner FreelanceFactoring, zijn jouw facturen niet alleen voorzien van een debiteurenverzekering, maar worden deze ook binnen 24 uur uitbetaald.

Alternatieve financiering inzetten

Alternatieve financiering inzetten

Als je op zoek bent naar een extra financieringsvorm, dan denk je waarschijnlijk allereerst aan klassieke, of traditionele financieringen, zoals een banklening. Echter: op het moment dat je verder onderzoek gaat doen, zal je erachter komen dat er een groot aantal voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een dergelijke lening. Denk hierbij aan minimale omzeteisen en bijvoorbeeld een opgebouwde bestaansduur. Maar wat is het alternatief?

Btw afdragen en krap bij kas? Laat je btw voorfinancieren met factoring

Btw afdragen en krap bij kas? Laat je btw voorfinancieren met factoring

Nadat je je bedrijf hebt ingeschreven bij de KVK, krijg je van de Belastingdienst een btw-nummer. VAnaf nu moet je btw die je in rekening brengt bij klanten afdragen aan de Belastingdienst. Dat kan een probleem zijn als je btw moet betalen vóórdat je het geld van je opdrachtgever op je rekening hebt. Het voorfinancieren van btw kan in dat geval uitkomst bieden.

De Tozo stopt, wat nu? Alternatieve financiering voor zzp'ers

De Tozo stopt, wat nu? Alternatieve financiering voor zzp'ers

De Tozo is een nuttig financieel vangnet gebleken voor veel zzp’ers en andere ondernemers die door de coronamaatregelen in problemen kwamen. Nu het licht aan het einde van de crisis in zicht komt, klink de roep om steunmaatregelen snel af te bouwen steeds luider. Vraag jij je af hoe je je liquiditeit op peil kunt houden zonder inkomenssteun? In deze blog lees je welke alternatieven je hebt.

Je openstaande factuur verkopen als zzp'er? Dit is hoe het werk

Je openstaande factuur verkopen? Dit is hoe het werkt

In Nederland zijn betalingstermijnen van 30 tot 60 dagen het meest gebruikelijk in Nederland. Vooral grotere bedrijven hanteren vaak lange betalingstermijnen. Dit houdt in dat jij als zelfstandig ondernemer al die tijd moet wachten totdat je betaald krijgt. Een oplossing is het 'verkopen' van je openstaande facturen door middel van factoring. In deze blog leggen we uit hoe dat werkt.

Grote opdracht binnen? Zo houd je als zzp'er je cashflow gezond!

Grote opdracht binnen? Zo houd je als zzp'er je cashflow gezond!

Het binnenhalen van een grote opdracht is voor elke zzp'er een geweldige mijlpaal: het is het resultaat van je harde werk en een erkenning van jouw expertise. Toch brengt zo'n opdracht vaak ook nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral op het financiële vlak. Want hoewel de vreugde van een grote nieuwe klant enorm is, kunnen de bijbehorende aanloopkosten je cashflow flink onder druk zetten.