• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 33: 1 miljoen ondernemers erbij, Belastingdienst en arbeidsmarkt samen tegen schijnzelfstandigheid en zorgorganisaties starten eigen bemiddelingsbureau

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Ongeveer 1 miljoen ondernemers erbij sinds 2010

De afgelopen veertien jaar is het aantal ondernemers in Nederland met bijna 1 miljoen toegenomen, waardoor er nu meer dan 2,5 miljoen ondernemers actief zijn. Deze opmerkelijke groei, zoals gemeld door het CBS, wordt aangedreven door verschillende factoren, waaronder de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de aantrekkingskracht van zelfstandig ondernemerschap. Vooral in de dienstensector, zoals de ICT en de creatieve industrie, zien we een sterke toename van zelfstandigen. Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, waarbij veel mensen de keuze maken voor de vrijheid en zelfstandigheid die het ondernemerschap biedt.

Ondanks deze groei zijn er ook zorgen. De snelle toename van het aantal ondernemers brengt vragen met zich mee over de economische stabiliteit en de mogelijke verzadiging van de markt. De duurzaamheid van dit ondernemerschap wordt een punt van discussie, zeker nu de economische omstandigheden weerbarstiger worden. De vraag blijft hoe deze groei zich zal vertalen in de komende jaren, vooral met oog op de uitdagingen rondom sociale zekerheid en pensioenvoorzieningen voor deze grote groep zelfstandigen.

Bron: CBS, Stichting startersloket

Zelfstandige steeds prominenter op arbeidsmarkt

Zelfstandigen spelen een steeds prominentere rol op de Nederlandse arbeidsmarkt, en dit is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Volgens recent onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat een op de vijf banen in Nederland inmiddels wordt vervuld door zelfstandigen. Deze ontwikkeling benadrukt de verschuiving naar een flexibelere arbeidsmarkt, waarin werknemers steeds vaker kiezen voor een zelfstandig bestaan. De redenen hiervoor variëren van de behoefte aan meer vrijheid en flexibiliteit tot onvrede met traditionele arbeidsrelaties.

Bekijk ook: ZZP Stappenplan, het pad naar het zelfstandig ondernemerschap

Echter, deze trend brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Zo blijft het voor veel zelfstandigen een strijd om een stabiele inkomstenstroom te waarborgen, mede door de grilligheid van de markt en de afhankelijkheid van opdrachten. Daarnaast rijzen er vragen over de sociale zekerheid van zelfstandigen, vooral nu ze een steeds groter deel van de arbeidsmarkt uitmaken. Het debat over schijnzelfstandigheid is nog steeds actueel, waarbij de overheid steeds vaker ingrijpt om te zorgen dat er een eerlijke verdeling is tussen zelfstandigheid en loondienst.

Bron: RTL.nl

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA / VBAR helpdesk
Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Meer faillissementen in juli, vooral in de horeca

De maand juli bracht een schrikbarende toename in het aantal faillissementen in Nederland, waarbij de horeca het zwaarst werd getroffen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat het aantal faillissementen het hoogste niveau in maanden bereikte, met name in de horecasector. Deze sector, die al zwaar is getroffen door de pandemie en de nasleep daarvan, ziet nu opnieuw moeilijke tijden, mede door stijgende kosten, personeelstekorten en een dalende vraag.

Lees ook het artikel: Stoppen als zzp'er

Voor zzp'ers die actief zijn in de horeca, is dit een zorgwekkende ontwikkeling. Veel zelfstandigen in deze sector moeten omgaan met de onzekerheid van teruglopende opdrachten en de druk van financiële instabiliteit. De toename van het aantal faillissementen onderstreept de kwetsbaarheid van zelfstandige ondernemers, vooral in sectoren die gevoelig zijn voor economische schommelingen. Het is een waarschuwing voor alle zzp’ers om goed voorbereid te zijn op moeilijke tijden en te zorgen voor een gezonde financiële buffer.

Bron: BNR.nl

Samenwerking Belastingdienst en arbeidsmarkt tegen schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst heeft aangekondigd nauwer samen te gaan werken met verschillende partijen in de arbeidsmarkt om schijnzelfstandigheid effectiever aan te pakken. Dit is onderdeel van een bredere strategie om de arbeidsmarkt eerlijker en transparanter te maken. Schijnzelfstandigheid blijft een groeiend probleem, waarbij werknemers als zelfstandigen worden ingehuurd terwijl ze feitelijk in een werknemersrelatie verkeren. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie en ondermijnt de sociale zekerheden die werknemers in loondienst genieten.

TIP: Het Ondernemerscollectief heeft een helpdesk voor al jouw Wet DBA / Wet VBAR vragen

De nieuwe aanpak zal bestaan uit strengere controles en handhaving, waarbij de Belastingdienst actief samenwerkt met brancheorganisaties en andere stakeholders om misstanden op te sporen en aan te pakken. Voor zelfstandigen betekent dit dat ze nog zorgvuldiger moeten zijn in het organiseren van hun werkzaamheden en het naleven van de regelgeving. Het risico op boetes en terugvorderingen bij schijnzelfstandigheid is reëel, en zzp’ers moeten zich bewust zijn van hun verplichtingen om als echte ondernemers te opereren.

Bron: Belastingdienst

Noord-Nederlandse zorgorganisaties starten eigen bemiddelingsbureau voor zzp'ers

In een poging om de personeelstekorten in de zorgsector het hoofd te bieden, hebben verschillende zorgorganisaties in Noord-Nederland besloten om een eigen bemiddelingsbureau voor zzp'ers op te richten. Dit nieuwe initiatief, zoals gerapporteerd door Klik, is opgezet om meer controle te krijgen over de inzet van zelfstandigen en om een stabieler personeelsbestand te waarborgen. Door zelf de regie te nemen, hopen deze zorginstellingen de hoge kosten en afhankelijkheid van externe bemiddelingsbureaus te verminderen.

Dit initiatief komt op een moment dat de vraag naar zzp'ers in de zorg blijft toenemen, vooral in regio's waar het moeilijk is om voldoende personeel aan te trekken. Voor zelfstandigen biedt dit kansen om in een meer gestructureerde omgeving te werken, met mogelijk betere voorwaarden en langdurige opdrachten. Tegelijkertijd roept het vragen op over de balans tussen flexibele arbeid en de noodzaak van continuïteit in de zorg. Het succes van dit bemiddelingsbureau kan een model worden voor andere regio's en sectoren waar de vraag naar zzp'ers hoog is.

Bron: Klik.org

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda