Bereken jouw uurtarief
Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!
Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:
Journalistenvakbond NVJ is deze week een petitie gestart om zzp’ers én medewerkers in de uitgeverijbranche óók een inflatiecorrectie te geven. Werknemers van de publieke omroep, Talpa Netwerk en RTL Nederland krijgen deze eenmalige vergoeding wél. De NVJ roept de uitgeverijen op tot een compensatie van € 750 en een tariefsverhoging van 7% voor zelfstandigen.
Vooralsnog geven de uitgeverijen DPG Media, FD Mediagroep, Mediahuis en Roularta Media niet thuis. Er is voor zzp’ers nog nergens in de mediasector een generieke maatregel getroffen om het ongekende koopkrachtverlies te beperken. “Ronduit teleurstellend”, stelt NVJ-secretaris Zelfstandigen Milen van Boldrik. “Zzp’ers in de mediasector en werknemers bij dagbladen, tijdschriften en digitale media verdienen ook een tegemoetkoming in deze uitzonderlijke tijd.”
Met de petitie wordt de mediasector aangesproken om financieel over de brug te komen in de vorm van een koopkrachtcompensatie. De NVJ gaat de komende tijd ook langs bij redacties om met zzp’ers en werknemers in gesprek te gaan.
Bronnen: Villamedia en Spreekbuis.nl
Doordat zorgverzekeraars wurgcontracten aanbieden aan huisartsen, tekent inmiddels de helft van de huisartsen in Nederland geen contract meer en werkt als zzp’er. De verantwoordelijkheid voor de spoedzorg in de avonden, nachten en weekenden drukt hierdoor nog zwaarder op de groep huisartsen met eigen patiënten. Die krimpt steeds verder en kan de 24-uurs verantwoordelijkheid voor spoedzorg, naast de dagzorg, niet langer dragen.
Dit stelt huisarts Rinske van de Goor deze week in haar column in de Volkskrant. Dertig jaar geleden zorgde elke huisarts overdag voor zijn eigen patiënten en organiseerde samen met naburige huisartsen de spoedzorg: om de beurt deden ze dienst. Zorgverzekeraars bieden huisartsen tegenwoordig slechts één contractvorm aan. De huisarts verantwoordelijk voor zorg voor de eigen patiënten gedurende 50 uur per week, 52 weken per jaar. Daarnaast houdt dit contract de huisarts verantwoordelijk voor spoedzorg in alle avonden, nachten en weekenden.
Hierdoor heeft de helft van de huisartsen inmiddels gekozen voor het zzp-schap. Volgens Van de Goor is het nu crisis in huisartsenland. “Met polarisatie tussen zzp-huisartsen, die zich beroepen op hun individuele vrijheid en autonomie, en huisartsen met eigen patiënten, die wijzen op de collectieve verantwoordelijkheid van de beroepsgroep. Overheid en zorgverzekeraars zien nu ook dat de zorg zo instort.”
De vraag is nu of de vele zzp-huisartsen bereid zijn om ook de verantwoordelijkheid van de spoedzorg mee te dragen. Sommige huisartsen met eigen patiënten geven aan hun praktijk te stoppen als de huisartsenspoedzorg niet met alle huisartsen gelijk gaat worden gedeeld. Of ze nemen deze 24-uurs verantwoordelijkheid niet meer op zich. Van de Goor: “De vraag is dan niet óf de spoedzorg in elkaar dondert, maar hoe.”
Bron: de Volkskrant
Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!
Het aantal zelfstandigen blijft groeien in Nederland. In het derde kwartaal van 2022 kwamen er 62.000 zzp’ers bij, waarmee het totaal aantal zelfstandigen op 1,6 miljoen uitkomt. Een voorlopig record. Aan de andere kant is de arbeidsmarkt na zeven kwartalen van oplopende spanning iets minder krap geworden. Het aantal openstaande vacatures daalde in het derde kwartaal van dit jaar met 17.000, terwijl er 45.000 werklozen bijkwamen. Daarmee staan er tegenover elke 100 werklozen ongeveer 121 vacatures.
Dit blijkt uit de arbeidsmarktcijfers van het CBS over het derde kwartaal van 2022. Het aantal banen stijgt nog steeds. In de meetperiode kwamen er 59.000 banen bij. Het totaal aantal voltijd- en deeltijdbanen steeg daarmee naar een nieuw record van bijna 11,5 miljoen. Het aantal banen groeit vooral bij zelfstandigen, met een stijging van 35.000 (+1,4%) in het derde kwartaal van dit jaar naar in totaal nu 2.536.000 banen. Ruim 1 op de 5 banen is daarmee een zelfstandigenbaan.
Lees ook het artikel: Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst?
Hoogopgeleide zzp’ers zijn gewild, zeker bij bedrijven die er niet in slagen om hun (top)posities met vaste medewerkers gevuld te krijgen. Volgens Alexandre Fretti van freelanceplatform Malt vinden zzp’ers niet het uurtarief het belangrijkste om voor een bedrijf aan de gang te gaan. De zelfstandige, hoogopgeleide professional hecht vooral aan werkzekerheid, autonomie en de maatschappelijke betekenis van de opdrachtgever.
Bronnen: CBS.nl en Business Insider
Twee jaar na de invoering van de Fair Practice Code Publieke Omroep (FPC) voor zzp’ers, komt er een evaluatie van deze bindende afspraak met de landelijke en regionale omroepen. De NVJ heeft eind 2020 met de omroepen afgesproken dat zzp’ers recht hebben op een minimumtarief. Zzp’ers ontvangen sindsdien minimaal 150% van het cao-loon dat past bij het functieniveau van hun opdracht. Met een enquête wil de journalistenvakbond achterhalen hoe de code in de praktijk werkt voor zzp’ers.
Bereken jouw minimale uurtarief met de handige uurtarief calculator
De enquête is opgesteld door de NVJ, NPO, RPO, FNV en CNV. Duidelijk moet worden of zzp’ers meer onderhandelingsruimte ervaren met de Fair Practice Code in de hand. Of opdrachtgevers zich aan de code houden en hoe de freelancetarieven zich sindsdien hebben ontwikkeld. De NVJ wil de resultaten gebruiken om de onderhandelingspositie van zelfstandigen over tarieven te verbeteren. Deelname aan de enquête is anoniem. Het online evaluatieformulier kan nog tot 21 november worden ingevuld.
De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.