Belastingvoordelen voor zzp'ers leiden nauwelijks tot groei
NOS meldde gisteren dat de belastingvoordelen voor kleine ondernemers niet altijd nuttig zijn voor de economie. De meeste regelingen zouden moeten bijdragen aan groei, maar dat blijkt nauwelijks te gebeuren.
Slechts 2 tot 3 procent van de zzp’ers groeit naar een bedrijf met personeel – nog geen procent (0,7%) van de andere kleinere bedrijven groeit door naar een bv. Dat blijkt uit evaluatie van Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling
Zo is bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek bedoeld om ondernemerschap te stimuleren. De meeste zzp’ers maken wel gebruik van de regeling, maar groeien niet door naar een bedrijf met personeel. Hetzelfde geldt voor de mkb-winstvrijstelling – waarbij je als zzp’er meer belastingvoordeel ontvangt als je meer winst maakt. Dit leidt volgens de evaluatie niet tot groei van de onderneming of meer economische activiteiten.
Lees hier het hele nieuwsbericht.
Zzp'ers en kleine ondernemers merken niets van groeiende economie
Het merendeel van de kleine ondernemers, zoals zzp'ers, merkt niets van de aantrekkende economie. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz onder ruim 500 zzp'ers en mkb'ers.
Mkb'ers zien toename aantal opdrachten
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ondernemers en ruim 60% van de zzp’ers geen groei ziet, ondanks de opkrabbelende economie. Zij zien geen toename van opdrachten, in tegenstelling tot mkb-bedrijven. Mkb’ers zijn positiever over de economie en zien dan ook een groei in het aantal opdrachten.
Groei van omzet
Iets meer dan de helft (52%) van de ondernemers verwacht ongeveer hetzelfde te investeren als het vorige kwartaal. Bijna 15% denkt meer te gaan investeren. Ruim een derde (35%) denkt dat hun omzet in de komende twee jaar zal toenemen.
Zorgen over concurrentie
Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens ook dat een groot deel (48%) van de ondervraagden zich zorgen maakt over de concurrentie. Met name de groot mkb’ers (73%) hebben deze zorgen. Ook maken jongere ondernemers (18-24 jaar) zich meer zorgen over concurrentie dan oudere ondernemers.
Arbeidsongeschikt
Driekwart van de ondervraagden ziet zichzelf als drijvende kracht achter hun onderneming. Zo’n 62% van hen vindt dat arbeidsongeschikt of langdurig ziek raken dan ook het ergste is wat hen kan overkomen, gevolgd door een faillissement (20%).